Det er i dag d. 24 September 2023, 10 år siden at vi startede denne blog / hjemmeside. Havde vi dengang vist præcist hvor mange timer vi skulle ende med at kaste efter denne hobby, var vi måske aldrig startet. Nogle gange er uskyldig uvidenhed en velsignelse. Men hold op hvor er tiden gået hurtig – Og hvor er der løbet mange automater under broen. Vi synes derfor at det kunne være sjovt i dette indlæg at kigge tilbage på den kavalkade af automater som vi efterhånden har sat i stand …og det er ikke småting!

2013

Det hele startede den 24. september 2013, hvor vi lagde det første indlæg op omkring et sæt Tura automat-lig (faktisk kom indlægget først op en uges tid senere, baguddateret, da hjemmesiden jo liiiige skulle laves først). Hjemmesidens fornemmeste opgave var dengang at hjælpe os med at dokumentere hvad vi havde gjort, således at vi kunne huske hvordan automaten skulle samles. Et mantra som vi har stadig arbejder ud fra – Måske i dag mere med det udgangspunkt at hjælpe andre.

Vi lagde 250-300 timer i en istandsættelse af denne første enarmede. En ilddåb som både var lærerig og gav blod på tanden til flere projekter.

2014

Året 2014 startede med noget nyt: Vareautomater. Først en gammel dansk vareautomat som solgte Flagg-pastiller fra fabrikken “C. Kjærsgaards automatfabrik” (en fabrik som med tiden skulle blive lidt en personlig favorit). Og kort tid efter, en tyggegummiautomat fra amerikanske Oak Acorn.

Allerede i April måned var vi således igennem 3 automater og efter 2 vareautomater var det nu på tide med endnu en enarmet tyveknægt. Denne gang fra Sega. Og kort efter denne, en Mills Bell-o-Matic. Begge var store projekter, som vi alligevel fik færdiggjort hen over sommeren.

Derefter kom turen vil vores første Wulff automat. En Prazisa som havde været lidt uheldig under stormen Bodil i 2013, hvor vi første gang var rigtigt kreative med en “custom” automat med egyptisk tema – Og hvor vi ligeledes først gang stødte på zinkpest – noget som skulle vise sig at være et tilbagevendende tema. Dernæst gik turen videre til det første kuglespil – En tidlig “pinball” maskine fra 1930erne; Spiral Billard. Året var dog ikke omme endnu – og til November kom der yderligere 2 automater ind på værkstedet. Først endnu en Wullf – Denne gang en Orion og senere en super fed tysk vareautomat fra Seitz Werke, som dog teknisk set først blev færdiggjort i løbet af januar 2015.

2015

I 2015 tog det for alvor fart. Vi havde på dette tidspunkt stadig kun sat små 10 automater i stand – og selvom de favnede bredt, var der stadig mange huller i vores erfarring og samling.

Vi startede året med en sporvognsautomat, efterfulgt af den første af mange lågeautomater fra Turbon og vores første automat fra Wistoft fabrikkerne. Hurtigt efterfulgt af en NSM bowling automat.

Vi begyndte også at grave os ned i en masse emner omhandlende alt fra skilte til tændstikker.

Sommerperioden skulle vise sig at være særdeles spændende. Først vores første Jentzsch & Meerz automat – og endda den eftertragtede Bajazzo og straks derefter den velkendte Novomat efterfulgt af endnu en automat fra C. Kjærsgaards automatfabrik, denne gang med Fyldte stænger.

Maj måned bragte vores første Aristocrat. En Tic-Tac-Toe model, men også et at de bedre fund vi har gjort. Nok de 2 største klassiskere inden for enarmede tyveknægte: En Sands Casino Jennings Standard Chief, samt en Mills Hi-Top 7-7-7-7 (den med 4 valser). Førstnævnte Jennings skulle ud på en lille rejse, for til sidste, 5 år senere, at blive færdiggjort af os i 2020.

Juni måned bragte vores første knipsekasse / møntspil; Looping the Loop, en Delfa pastil automat, samt en bagerautomat og et fransk hestespil. Det gav os også mulighed for at eksperimentere med ny teknikker, som bl.a. afsyrring af træværk.

Pyha, vi er kun halvvejs igennem 2015 og vi har allerede haft 14 automater igennem møllen.

Vi forsatte dog ufortrødent og inden sommeren var overstående havde få også fået fat i både en Mills FOK, en Sega Mad Money, endnu en tændstiksautomat, et relativt sjældent kaskade møntspil og en Ultra (vores først automat fra Bergmann).

Da efteråret meldte sin ankomst kiggede vi på hængelåse, Gold Awards og forskudt udbetaling (deferred pay).

På nuværende tidspunkt havde vi været i gang i cirka 2 år. Så det var naturligvis en stor ære, da vi fra en anden samler for lov til at give os i kast med hans hjertebarn, en Caille Eclipse. på det tidspunkt troede vi ikke at vi selv nogensinde skulle lykkedes med at finde så fine ting som Caille, Rol-A-Top og lignende automater fra øverste hyld i samlerverdenen. Men det skulle vise sig også at finde vej til vores samling.

Sidste på året nåede vi da også at få både endnu en Wullf automat – denne gang en Rotomat – igennem værkstedet og vi fik endnu en klassisk Hi Top, samt en noget hærget og sølle 3 kolonnes Wistoft automat, som skulle vise sig at blive en af de kronjuvelerne i samlingen, grundet de store lækre decals som det lykkedes os at genskabe og påføre automater.

Det var også i 2015 at bogen om Danske Vareautomater blev udgivet. En mindre, men betydnindsfuld udgivelse og stadig referencebogen inden for emnet.

2016

Så kom vi til 2016. På dette tidspunkt havde vi opbygget en pæn samling af automater, men vi var bl.a. via hjemmesiden her også blevet en central spiller på det danske samlermarked for den slags automat til trods for at vi kun havde været igang i et par år. Folk var begyndt at bruge hjemmesiden som opslagsværk – også folk var udlandet var begyndt at kigge med.

Arbejdet i det lille værksted forsatte dog som vanligt og endnu en Wistoft tændstiksautomat var året første køb – efterfulgt af en Beromat med en indtil da ukendt puljefunktion!

Den næste automat på programmet via en spændende automat som stammede fra Tivoli i København. Vi navngav den pantomime-automaten. Lidt skæve ting blev det også til. Bl.a. en billetmaskine kaldet Automaticket (ja, det navn har de nok ikke tænkt så længe over).

Som foråret skred frem endnu en Turbon automat, samt en underligt og også relativt sjænden elektromekanisk tysk automat fra firmaet Wiegandt, kaldet Toto. Vi blev i det elektromekaniske med en Rotamint derefter – I øvrigt en spændende historie.

Sommeren bød også på sit. Vi startede med en almindelige Novomat efterfulgt af en sjov lille engelsk Testo automat.

Det var også her, i sommeren 2016, at det kære gamle Damhus Tivoli, nærmest i ly af natte blev revet ned.

Til trods for den tridste nyhed fandt vi dog hurtig tilbage på sporet med en Merkur enarmet fra RRD, samt en super fed Bryst-tablet automat fra Funck Jensen automatfabrikker lavet til at sægle varer fra Engel & Kisky.

For ikke at kede os fandt vi også tid til at berette med alt fra Spillemønter, til møntskabeloner og andre spændende automatrelaterede effekter.

I løbet af sensommeren var vi på auktion og fik køb en meget stor Wistoft automat med hjem – Den største til dato, samt en Beromat klokke, som en eller anden tosse havde malet hvid!

En gentagende ting i løbet af de 10 år er at vi enten vokser fra vores værktøj eller blot får lyst til at opgradere. Ofte fordi at det er nødvendigt med de projekter som vi påtager os. Vi har flere gange berettet med dette her på bloggen, men en af de første gange var den dag skruestikken gik i stykker. En trist ting i øjeblikket, men en opgradering som vi har haft glæde af meget sidenhen.

Det er også omkring dette tidspunkt hvor vi oftere begynder at se gengangere af automat-modeller som vi har haft før. Vi vil undlade disse fra de videre skriblerier i dette indlæg. Novomat nummer 4 er jo ikke så sjov at vise frem som Novomat #1. Sådan er det bare.

En automat som vi dog ikke havde haft før var denne Union Luxus fra Bergmann. Og så kommer vi full-circle med endnu en Tura Heros enarmet, samt en Präzisa i dens original udtryk (uden egyptisk tema).

Vi bruger også mere og mere tid på at lave mindre indlæg omkring små tips og tricks. Som f.eks. hvordan man sætter en bræddebolt i stand, samt sjov og spas som f.eks. filmen om biografen.

Og med dette rinder året 2016 ud og en pæn sjat automater blev det da også til.

2017

Året 2017 starter stærkt ud. Første automat som vi køber er en klassisk Allwin – og vores første af slagsen. Endnu engang dykker vi ned i research om automatens baggrund.

Årets første vareautomat skulle vise sig at være denne lille tændstiksautomat fra Dansk Automatfabrik – også en af favoritterne, hurtigt efterfulgt af en meget underlig automat: Berliner Stern.

Vi får ad omveje også fat i en fed gammel (og tung) skilteautomat fra Tivoli, som skulle vise sig at være et større projekt end først antaget og den blev derfor den første automat som vi parkerede ude i skuret over en hel sæson uden at gå igang med. Vi fik dog året efter taget hul på projektet og det viste sig faktisk at være en yderst tilfredsstillende restaureringsopgave.

Vi får også vores første sæt 2. generations Jennings chief automater (dem med plastik-skilt-top). Disse gav også lejligheden til at prøve vores første bud på en reproduktions bagplade – Noget som vi efterhånden er blevet helt hæderlige til.

Det var også første gang vi brugte tid på at sætte en sokkel i stand (i øvrigt noget som sjældent kan svare sig).

Foråret bød også på endnu en vareautomat. En fed automat fra Funck Jensens automatfabrik, som desværre viste sig at være så rusten i bunden at den faktisk ikke kunne reddes – I alt fald ikke som automat. Dette var den første automat som vi valgte ikke at føre tilbage til original, det det skulle vise sig ikke at blive den sidste. Resultatet med denne blev et frækt lille skab.

Heldigvis kom der kun 2 måneder senere en anden 3 kolonnes vareautomat ind, som var i knap så slem stand. Den havde dog en lang række andre problemer… Og igen et måneder senere, endnu et 3 kolonnes vareautomat, som trods sine mangler endte med at blive måske den fedeste automat af den type, som vi til dato har sat i stand.

Sommeren bød på et par ny Wulff automat – Lottomat. En sjov variant til de lidt mere kedelige Novomat, Rotomat og Beromat. Vi måtte endnu engang kæmpe med Zink-pest. Efterfulgt af Adretta’en. En lidt underlig størrelse, men bygget over præcist samme principet, blot pakket lidt anderledes ind.

Vi begyndte også at blogge lidt om f.eks. adskillige Tivolibesøg og andet som vi tænkte kunne være relevant for automatinteresserede. Vi synes i alt fald at det giver lidt liv til siden.

I en kælder på Østerbro dukkede der pludslig endnu en Mills 7-7-7-7 op – Total overmalet med grøn, da tidligere ejers mor engang havde synes at den farve passede bedre til stuen… Ja *suk*. Det gav til gengæld nogle fede før og efterbilleder!

Efter sommeren var overstået dukkede der pludslig nogle klassiske Wittenborg automater op. Både en kaffeautomat og en af de eftertragtede små vareautomater.

Der var da også tid til lidt mindre og sjove projekter indimellem. Både knipsekasser, kreative Sega farvevalg, små legetøjsautomater og vi kunne også hjælpe andre samlere med f.eks. et sæt Mills QT.

En af de sjoveste projekter, var en automat beregnet til at give stød, hvor vi reelt kun købte fronten (for det var alt hvad der havde overlevet). Så måtte vi selv bygge resten. Det var også til denne automat at vi for første gang “fabrikerede” et batteri selv (eller rettere, gav nye batteri en gammel frakke på). Noget som vi efterfølgende har gjorde mange gange! Og som vi jævnlig for henvendelser omkring fra andre som gerne vil gøre det samme.

Det var også heromkring at vi købte den første Treff knipsekasse – En “moderne” klassisker fra 1950erne, bygget som knipsekasserne fra storhedstiden i 1920erne.

Året sluttede af med en Julegave til os selv. Vi ofrede nemlig et større beløb og en byttehandel for at få fat i vores første Watling Rol-A-Top. Den hellige gral inden for enarmede (eller en af dem i alt fald). Og den var vi meget begejstret for, så den på rekordtid stor færdig og klar til nytår.

2018

Efter nytår tog vi det lidt stille og roligt. Vi brugte en del af starten af 2018 på at færdiggøre en del af de automater som vi lukkede 2017 med.

Det skulle også vise sig at 1 god automat sjældent kommer alene. Allerede i Februar måned 2018, kun 3 måneder efter vores første Rol-A-Top, faldt vi over endnu en sådan. Denne gang i checkboard udgaven.

Vores næste indkøb var en en sjov badevægt-automat. Et projektet vi faktisk – lidt atypisk, aldrig rigtigt kom helt i mål med – Men en sjov ting ikke desto mindre.

Vi var også efterhånden blevet helt gode til det med træ, så da en Beromat kom ind med firkantet front, byggede vi denne om så den atter blev rund. Endnu en af de opgaver hvor man ikke skal se på tiden brugt ift. automatens værdi… Resultatet var dog slet ikke så tosset.

Årets første rigtig store projekt, som samtidigt var et nyindkøb, kom hen mod sommerferien. Et gammelt hærget fodboldspil fra Tura. Og omkring på samme tid, et større Vareautomat fra Wistoft.

På bagkanten af sommeren fandt vi også noget spændende nyt – Nemlig en tradestimular, som er en lille automat beregnet til at stå på bardisken til lidt yderligere indtjening. En sjældent set (i alt fald i Danmark) Zephyr fra Groetchen, som også endte med at blive super fed.

Til september var det så slut med at fise den af. Vi fik købt 3 “lig” hjem på en gang. En Sega Bonanza Star, en Aristocrat Gold Star, samt en sjælden Aristocrat Wild Aces. Wild aces automaten manglende dog en hel del – Særligt front-glasses, som vi endte med at fabrikere fra bunden. Noget vi var rigtig stolte af.

En lille Kaffeautomat skulle vise at dukke op på sydsjælland, ud på efteråret. Og efter lang tids søgen lykkedes det os at finde frem til en Pace Comet, som vi gerne ville købe. Vi havde søgt efter en sådan i årevis, men de var slet ikke til at opdrive på det tidspunkt. Det undrede os faktisk, for det er ikke en sjælden automat. Det skulle vise sig at være som med ketchup-flasken; Når først der kommer hul, så vælter det ud. Inden for det næste år havde vi pludslig 4 af dem.

En tysk samler fik sidst på året brug for vores hjælp til at se nærmere på et par relativt sjældne tyske automater: PR-52 (ja, sexet navn) og Goldene Zwölf – Endnu en Wulff variant.

En Wulff Regina skulle det også blive til. Nu har vi snart været igennem samtlige varianter fra Günther Wulffs hånd (i alt fald standard modellerne). Og med det slutter 2018.

2019

Nu begynder vi os så småt er nærmere os “nyere tid” i vores automatvirke, men der er stadig mange automater tilbage som fortjener at blive nævnt.

Vi starter 2019 med et spændende fransk kuglespil og en fed Merkus RRD, samtidigt med at vi researcher og læser om fortidens synder.

Allerede måneden efter kommer der nogle spændende kraftprøver ind på værkstedet. Disse er klassikerne inden for den type automat og vi kaster og straks over opgaven. En automat som vi ikke tidligere har førsøgt os på, men hvor vi faktisk har lavet en del af dem sidenhen. Det gælder vel i princippet mange af de automater som vi skriver om her – Første gang er spændende, anden gang er også interessant – Men når man rammer nummer 5 er alt sagt og gjort og der typisk er ikke mere at fortælle.

En anden type kraftprøve – ligeledes en klassikker – ser vi kort tid efter. Hvor ovenstående er antikviteter som de færreste husker, har denne “kraftmåler” stået mange steder i 60’erne og frem til 90’erne, hvorfor mange stadig kan huske dem.

Med sommeren lige om hjørnet går vi og lader op til en række større og spændende restaureringsprojekter. Der er et par vareautomater fra Otto Petersens automatfabrik – først en 4 kolonnes model vi ikke tidligere har haft fingrene i, efterfulgt af en 3 kolonnes variant få måneder senere. Samtidigt med at vi laver en Henkeltöpfchen, Mills Operators Bell, Fransk knipsekasse, Vater und Sohne og en Tura Heros B.

Vi beslutter os også for at udstille på TimeWinder – et nostalgi-træf som forløber over en weekend. Vi får stillet et større telt til rådighed og fylder det med automater og andet interesse – Ren udstilling. En sjov og spændende oplevelse som vi ikke vil være foruden. Men det var satme også udmattende!

Efteråret har også godter og underlige ting at byde på. Vi starter med en underlig en af slagsen – En Rheinland 2 – en tysk kopi af en Mills Hi-Top, med flere interessante opdateringer ift. originalen.

En anden tyveknægt skulle også snart vise sig – Nemlig vores første (af flere) Jennings Chinese Front, efterfulgt af en ret fræk Fransk tyggegummi-automat.

Med vinteren for døren tager vi hul på noget tysk elektromekanik. Nemlig en Cubo-Mat og en Bingo Belle (måske den kedeligste Jennings Chief som findes, men stadig en Jenning Chief). Vi når også lige at kigge på både et meget sjælden tysk møntspil, samt et par gamle automater fra Tivoli (De tre Små Hjul + Rainbow)

2020

Året 2020 skulle – til trods for Corona-nedlukninger (eller måske netop derfor), vise sig at være et år med mange spændende automater. Januar starter også godt med noget Hi-Top ombygning, samt endnu flere sjove stimulators – Først en Baby Grand – også en klassikker, efterfulgt af en sjov sag – En kærlighedstester og dernæst et sæt Mills Vest Pockets.

I løbet af foråret for vi også kigget på en sjælden Elite automat, samt en Allwin fra Holland (som viste sig at være en Climax), en Astor Checkmate enarmet, samt en herlig Mills War Eagle fyldt med nødder – som er en af de personlige favoritter (Tjek lige det her malerarbejde).

Vi falder også over et super gammelt tysk møntspil / skydespil, som vi køber af personen som har ejet det i over 50 år, samt et eftertragtet stereoskop; “Kromoskop”.

Enarmede er der også flere spændende eksempler på. Der er både en Jennings Dutch Boy, Pace Operators Bell, en Tura “Cards” efter eget design, samt endnu en hellig gral inden for automater: en Caille Victory – som desværre ikke var vores egen (vi fik dog selv en året efter!)

Vareautomater er der også mange af. Både store (restaureringsmæssigt forfærdelig) Wittenborg automater og en super rusten kombi-vareautomat fra SIF, som skulle vise sig at blive super fed efter en del pragmatisk (men meget udskudt) ombygning.

Sidst på året kommer der også en smule Wulff automat ind. Denne gang en Ludus.

Med 2021 om hjørnet får vi også lige istandsat denne smukke Venus knipsekasse.

2021

Årets første del går med projekter startet i 2020, samt med diverse restaureringer af automat-modeller som vi tidligere har skrevet om og derfor ikke dykker ned i igen. Der kommer dog hurtigt flere nye tilføjelser. Første gode køb er en Pascal pastilautomat.

Vi hjælper dernæst en “kollega” med at sætte en Allwin i stand. Det er sjovt at der er lavet så mange forskellige – men alligevel meget ens – Allwins, fra forskellige lande af mange forskellige fabrikanter. Man ser nok aldrig dem alle sammen.

Vi begynder også at gå på loftet, hvor vi efterhånden har en større samling af dele og stumper – faktisk viser det sig, har vi så mange stumper at vi kan fabrikere hele automater – første offer er en Jennings Standard / Club Chief – Samtidigt med at vi kigger en Lucky Lady efter i sømmende – Og vi for til Maj måneds krydset den sidste af de store (hellige gral) automater af i samling: en Jennings Buckaroo med 4 valser!

En anden samler bliver hjulpet med et spændende Fotoskop, samt en mega fed Parfumeautomat.

På sommerferien får vi afhentet en lille vareautomat på Bornholm, samt købt et sjovt elektrisk fodboldsspil – Og vi graver os nede i en større restaurering af en NSM Sputnik automat, som desværre ender med at vi må give op – Den kommer nok aldrig til at leve 100% igen.

Vi hjælper også med at puste lidt liv i en Watling Rol-A-Top Bird of Paradise, som dog desværre har et utal af større udfordringer. Malerarbejdet fejler dog ikke noget, hvis vi selv skal sige det. Og ja, så får vi endnu en Groechen – denne gang den fede Columbia model.

Vi skyder efteråret igang med et nyere, men stadig rent mekanisk og sjovt, tyggegummi-skydespil og får købt en yderst sjælden lille vareautomat mrk. Williams. Og efter megen ventetid kommer vores lille knipsekasse / tradestimular hjem fra en samler I Canada.

2022

Allerede Januar sættes en Derby elektromekanisk spillemaskine i stand. Ikke en super sjælden automat – men automater fra T. H. Bergmann kan bare et eller andet. Og så er de til at komme i nærheden af uden at blive ruineret.

Vi kigger også på en Hansa II knipsekasse som har tilhørt Brdr. Stefansen på dyrehavsbakken, samt på en smuk (til sidst) vareautomater fra Horsensautomatfabrik. Og så lykkedes det omsider at få en Duo-mat.

Ved sommerens start henter vi et stort gammelt tysk bordspil fra Fyn. Et sjovt eksempel på et tidlig “pinball spil” fra dengang hvor man kun havde en “pin” og nogle kugler. Lang tid inden flipperens opfindelse. Fra en bil-forhandler i Jylland får vi også kreglet os til en sjælden “dice popper”. En smuk lille sag.

Årets første vareautomater bliver en mega sjælden roterende lågeautomat. Et spændende projekt da den mekanisk er helt anderledes end den type lågeautomat man normalt støder på. Og så er den bare lækkert bygget med facetslebne glas og andre lækre detaljer.

Kreativiten får også frit spil med en Tivoli automat bygget over en gammel Wulff automat, som manglede glasplade og dermed sin identitet.

2023 …indtil nu

Og så er vi fremme til i år. Vi har da heller ikke ligget på den lade side. Vi startede med 3 lågeautomater. Først en 6 låges dobbeltautomat, dernæst en kaffeautomat, baseret på dele vi havde haft stående i et par år og til sidst en klassisk vaskeriautomat. Nu er vi vist også mætte på lågeautomater…

Der er også mange spændende nye projekter bare i år alene. Nogle af den er stadig igang. Her nævnes i flæng… Caille Commercial, Caille Ben-Hur, Agfa film automat, Glückauf, Mutoscope, Keglespil “Alle Ni”, Kongo skydespil, Hersheys automat …og flere spændende ting.

Fremtiden?

Ved denne milepæl virker det passende at reflektere lidt over fremtiden. Både for hjemmesiden og vores virke som automat-restauratører. Selvom det jo bare er en hobby, har den fyldt meget …og det vil den nok blive ved med. Men det er også klart at man bliver mere kræsen og selektiv med tiden. Vi har faktisk brugt en del tid de sidste par år på at rydde lidt op og på at for afsluttet gamle projekter. Automater som før i tiden var spændende, er nu nærmest hverdagskost. Så hvis vi siger ja til noget i fremtiden, skal det helst være lidt nyt og spændende. Men heldigvis er det lavet utroligt mange automater igennem tiden og vi har stadig mange til gode.

Har i forsat alle automaterne stående?

En del af dem har vi forsat, ja, men mange er røget videre til andre samlere og godtfolk. Man har jo desværre hverken plads til råd til det hele. I bund og grund er vi nok mere restaureringslystne end vi er samlere. Af samme grund er det ej heller noget vi som sådan tjener penge på. Vi hygger os bare. Det er dejligt at få lov til at varetage disse automater i en periode – Og især at få lov til at “redde dem” fra en trist skæbne, ved at puste nyt liv I de gamle maskiner. Automater skal virke og de skal bruges!

Hvor længe vi vil forsætte vores arbejde med at redde disse gamle automater er svært at sige, men indtil videre brænder faklen stadig for istandsættelsesprocessen. Og så længe der dukker spændende projekter og udfordringer op, er det stadig både sjovt og tilfredsstillende. Men det er klart at man ikke hverken kan, eller vil forsætte i samme tempo for evigt.

Tak til alle jer som har været med på rejsen – Hvad end I har været med fra ende til anden, eller blot har kigget fordi en sjænden gang.

Franck & Tommy