Nu synes jeg at det var på tide med et kort indslag om hængelåse. “Hvorfor er det vigtigt?”, spørger du nok. Tja, det er det vel heller ikke, men det har dog stadig lidt relevans ift. istandsætning af spilleautomater. Ofte skal der jo bruges en hængelås inde i automaten, til at sikre pengekassen – og den mangler næsten altid. Det er derfor en fin detalje at bruge en korrekt hængelåse under restaureringen af en ældre spillemaskine. Typisk efterstræber man jo en tysk lås i en maskine fra Tyskland. Så vi forsøger at have lidt forskelligt “på lager” – både tidsmæssigt, men også geografisk (uden at det tager overhånd). Derfor begyndte vi for noget tid siden at opkøbe diverse gamle hængelåse, rundt omkring på loppemarkeder og lignende – hvor de typisk næsten intet koster. De er også som regel helt groet til og skal renses, smørres og, en sjælden gang imellem, have en nøgle (hvilket kan være en udfordring). Sagt med andre ord: En lille mini-restaurering i sig selv.

Her er et lille udvalg af nogle af dem som endnu ikke er taget i brug. Jeg vil på forhånd advare om at jeg IKKE er hængelås ekspert.

Hængelåse

Yale Junior

En Yale Junior hængelås. Produceret i Tyskland, givetvis hen mod slutningen af 1800-tallet, måske lige omkring år 1900. Yale er oprindeligt et amerikansk firma som har lavet låse siden omkring 1840.

Ukendt

Gamle hængelåse - (6)

Det eneste som står på denne lås er “Trade mark” og så et symbol som ligner et gammel keltisk kors. Den er helt sikkert gammel. Sikkert slut 1800-tallet. Nøglehullet, som er formet som et spejlvendt 9-tal, er beskyttet af en messingskjold.

ME-TA-LI-NO

Gamle hængelåse - Me-Ta-Li-No

På denne lås står der “ME-TA-LI-NO” med bindestreger imellem hver andet bogstav som skrevet. Det samme går igen på nøglen. På nøglens anden siden fremgår “D A” med noget som ligner Thors hammer imellem de to bogstaver. Jeg har ikke umiddelbart kunne finde ydeligere omkring den.

REX 400

Gamle hængelåse - REX 400 danmark

Denne lås er fra REX i Danmark. Dette er en klassisk cylinderlås. Jeg synes den var sjov pga. REX automater A/S. Jeg ved dog ikke om der er nogen relation mellem de to – sikkert ingen, da REX blot betyder konge. Men alligevel…

Ruko

Gamle hængelåse - Ruko

En mellem-lille klassisk messing Rukolås med messingnøgle.

Rød tysk lås

Gamle hængelåse - tysk rød

En rød lås fra tyskland. Ved ikke meget om den andet end at den sikkert er fra omkring 1960 +/- 10 år. Nøglen er ikke original (da jeg selv har tilpasset den), så der er ikke meget hjælp at hente. Der er et lille billede af en by/slot på forsiden af låsen. På bagsiden står der “Made in germany”.

Blå ABUS lås

Gamle hængelåse - ABUS blå

En mellemstor blå abuslås, også fra Tyskland.

Chicago Lock Company

Gamle hængelåse - Chicago lock company USA

En lås fra, det en enarmede tyveknægt sammenhængene, berømte Chicago lock company. De producerede en række af de låse som sad i Mills og andre spillemaskiner. Derfor lidt sjovt med denne lås – særligt da den er fundet på et loppemarked i Danmark. Fra slut-1930’erne.

Runde låse

Gamle hængelåse - Cheney tyskland

Klassiske runde låse som mange kender. Den lille til venstre er fra ABUS i Tyskland. Låsen til højre er lavet af Cheney i Tyskland.

Blandet smålåse

Gamle hængelåse - samling billige kuffertlåse og andet

En blanding af billige smålåse. De farvede kan mange nok huske, da de blev produceret i Vest-Tyskland og  var at finde i mange danske hjem, på skabe, kufferter og lignende.

Hvis du ved noget om nogle af disse låse, så smid endelig en kommentar herunder.