Det er efterhånden ingen hemlighed at vi har en forkærlighed for de gamle vareautomater. Særligt dem fra mellemkrigstiden finder vi spændende, både mekanisk, visuelt og kulturhistorisk. Så når lejligheden byder sig for at anskaffe endnu en af den slags, slår vi til hvis prisen er rimelig – og der er noget som skal laves ved den, naturligvis (ellers er det jo ikke sjovt).

Søren Wistoft 1930erne vareautomat med 6 kolonner (3)

Dette er netop en af den slags automater, som vi egentlig ikke havde planer om at købe, men blot faldt over på en auktion og følte at det var vores lod at får den tilbage i fuldt funktionel stand.

Automaten er tydeligvis en Wistoft automat, alene baseret på møntindkastet som den skarpe læser vil genkende fra den anden cigarautomat som vi havde under behandling.

Søren Wistoft 1930erne vareautomat med 6 kolonner (2)

Der er, ud over de flere kolonner, nogle forskelle. Hvor den anden automat havde ring-greb og massiv frontlåge, har denne glaslåge og skuffegreb.

Søren Wistoft 1930erne vareautomat med 6 kolonner (5)

Så det tyder lidt på at den er senere. Den anden automat var fra omkring 1920erne, så denne er antageligvis fra 30erne . Desværre har den ingen messingskilte med Wistoft navne :( De er ellers så fine, men har tilsynelande aldrig siddet der – så man kan ikke sige at de mangler.

Der følger, som sædvanlig ingen nøgle med. Et mindre problem med låsen til døren, da den bare kan tages af og fabrikeres – omend det naturligvis tager noget tid.

Søren Wistoft 1930erne vareautomat med 6 kolonner (1)

Det er et større problem hvad angår pengekassen i bunden, som vidst nok er låst. Den kan man ikke nemt komme ind til.

Søren Wistoft 1930erne vareautomat med 6 kolonner (4)

Vi stiller automaten til side og vender tilbage til den engang i fremtiden. Andre projekter truer pt.