Vi har i nogen tid ventet spændt på en Berliner Stern automat. Den har stået i Jylland de sidste 40 år i privat eje og skulle derfor lige transporteres til Sjælland, hvor vi holder til.

Automaten er produceret i Tyskland omkring 1952 af Herman Loeper, en mindre automatfabrikant, som producerede en (eller to) håndfuld forskellige spilleautomat-modeller i efterkrigsårene. De var aldrig så udbredte som f.eks. dem fra Wulff eller Bergmann, men nåede alligevel lidt ud til omverdenen.

I forbindelse med vores research fandt vi her, følgende billede fra fabrikken (må det være) hvor de bliver samlet. Et billede som er både interessant og lærerigt.

Rent visuelt er Berliner stern måske lidt kedeligt. Der er ikke meget spræl over grafik eller form. På billedet herover ser vi en række automater i forgrunden. De lader til at være en mørk/sort farve. Vores er brun.

Ser man nærmere har den dog være blå engang…

Hvilket lader til at have været den mest typiske farve. Det er i alt fald den som vi oftest faldt over da vi lavede research på modellen. En del af dem må dog naturligvis også have været sorte (eller anden meget mørk farve) iht. arkiv-billedet fra tidligere.

I tillæg hertil er der flere ukorrekt ting. Mest bemærkelsesværdigt er håndtaget på siden.

Her skulle der normalt være et svinghåndtag.

Der er 2 møntindkast på maskinen – et på fronten, som virker.

Og et andet på toppen af automaten.

Det var dog afmonteret da vi fik den, sammen med en række andre dele. Så der er et sjovt puslespil foran os. Det lader ikke til at andre på nettet har nogle billeder af denne automat i adskilt tilstand.

Vi har derfor inden anelse om hvor disse dele skal sidde.

Vender vi automaten om, virker det umiddelbart til at delene må have noget at gøre med det møntrør, som har en stykke lukumspapir siddende i (Det sidder der sikkert grundet transport, så pengene ikke skulle falde ud).

Rent mekanisk er det en meget interessant maskine. Den er ikke som andre automater vi har haft her på siden. Den minder, rent mekanisk, mest om en Caille Eclipse, men så alligevel ikke.

Automaten består i korte træk af et håndtag i siden som får skiven på fronten til at køre rundt. Når den stopper, “føler” mekanismen om den skal udbetale 1, 2, 4, 6, 8 eller 10 mønter i henhold til udbetalingen som fremgår af selve spilleskiven.

Værket kan nemt fjernes fra maskinen, som det er set herover.

Desværre har skiven en længere ridse hele vejen rundt. Den har nok stået for tæt på pilen som viser hvor den lander.Der er nok ikke noget at gøre ved det. Ærgeligt, men ingen katastrofe.

Spillereglerne fremgår i øvrigt øverst oppe på automaten. På tysk…. Så automaten stammer nok fra Tyskland og har måske aldrig været en del af et dansk Tivoli, hvem ved. Vi købte den jo trods alt af en herre i SønderJylland, så det virker nærliggende at tænke, at den på et tidspunkt har fundet vej over grænsen.

Automaten kan spilles på, men den virker ikke optimalt. Der er også lidt medtaget på de invendige dele, men der lader ikke til at være noget alvorligt galt.

Udover rust, snavs, ir og løsgående fjedre og dele. Med andre ord: Det sædvanlige. Vi glæder os til at komme igang.