Midt i København findes Tivoli – og lidt nord derfor, i Klampenborg, findes Dyrehavsbakken. Den sidste af de 3 gamle og kendte forlystelsesparker finder man i Århus; Tivoli Friheden. I forbindelse med et besøg til Nordøstjylland var jeg naturligvis et smut forbi. Besøget var primært for at opleve parken, men naturligvis også for at se om de mon havde nogle spændende gamle automater – enten som dekoration eller til brug. Parken har trods alt eksisteret siden 1903 – omend kun som reelt forlystelsespark siden 1958.

Om parken generelt

Parken er bestemt et besøg værd. Den er meget hyggelig og – da jeg var forbi om aftenen – var der relativt få mennesker. Hvilket var en dejlig oplevelse, sammenlignet med Dyrehavsbakken og Tivoli, hvor det sjældent er til at komme til blot solen kigger frem. I Tivoli Friheden er der plads omkring en og det giver en dejlig ro, når man bevæger sig rundt. Man kan også bevæge sig ud i den tilstødende skov, som ligeledes er en del af parken. Man får lidt oplevelse af at være i en blanding af Bakken og Tivoli i miniudgave, med det bedste fra begge steder.

Tivoli Friheden har også mange af de helt klassiske forlystelser, som desværre er ved at forsvinde fra de andre parker – så som disse utroligt flotte luftgynger

og en meget flot, klassisk karrusel i 2 etager.

I midten af parken finder man også et helt klassisk pariserhjul, med rød-hvide ballonkurve

Og der er selvfølgelig både piratskib, radiobiler og boder hvor man skal vælte dåser og andet godt.

I øvrigt en sjov detalje at sørøverskibet svinger ud over vejen, hvor man som forbipasserende går. Det giver en lidt “uha” effekt, som er meget sjov første gang man passerer. Se billedet herunder.

Det er dog ikke klassiskere det hele. Der er også plads til fornyelse – hvilket der naturligvis også skal være. Stamgæsterne skal jo indimellem se noget nyt. I Tivoli Friheden, har man dog taget sig nogle friheder (Høhø!) – og opfundet en hel ekstra dimension. Man kan derfor opleve film i hele 5 dimensioner. Hvad den femte dimension er (Højde, bredde, dybte, tid ….og…?) vides ikke.

Hvis man tilgiver dem denne ekstra dimension, samt deres overdrevne hang til at navngive ting med endelsen “-fabrikken” (Illusionsfabrikken, Sodavandsfabrikken, Slush ice fabrikken…) – så er det bestemt en meget velafballanceret park.

Spillemaskiner og andre automater

Modsat parkens øvrige forlystelser og udforming, er det desværre en meget trist omgang for en automatinteresseret som mig. Så er man til nostalgi er det IKKE her dette Tivoli man skal besøge.

I parken findes der automater 2 steder. I Spillehallen, som findes nogle hundrede meter fra indgangen på venstre hånd.

Samt på “Torvet” overfor. Torvet er primært til bamsekraner og andre spil – mens spillehallen er til enarmede tyveknægte (eller noget som minder om det).

I spillehallen har nemlig alle de sædvanlige (læs: kedelige) nyere elektriske / print- og chip-styrede spillemaskiner – uden “enarm”, blot med knapper.

Torvet, mangler også lidt nostalgi. Et par gammel arcade (Pacman, double dragon, bubble bouble, 1942, etc) maskiner ville have gjort sig godt. Men ak nej. Desværre primært selvlysende bamsekraner og andet plastiklegetøj. Det eneste plaster på såret er. at de havde et møntvandfald på Torvet. som rent faktisk både modtager OG udbetaler i gangbar mønt, nemlig 2 danske kroner.

Det er som det skal være. Her kunne Tivoli i København godt lære lidt. De udbetaler nemlig i poletter fra deres møntvandfald, hvilket bare er usselt og gnier-agtigt.

Nåh, men alt i alt, et dejligt besøg til Tivoli Friheden. Hvis man skulle komme med en kort konklussion, så må det helt sikkert være at stedet er et besøg værd. Dog ikke hvis dit fokus er gamle sjove automater, spillemaskiner og den nostalgi som knytter sig hertil.