For nyligt havde Lauritz.com en sjov ting til salg. Nemlig dette 25 øres møntindkast, fra Dansk Automatfabrik i København:

Sjovt møntindkast til salg på auktion

Billede fra Lauritz.com

De havde den slået op som en “automat”. Og selv om det teknisk set ikke er forkert (da den er mekanisk er gør noget automatisk), er det reelt ikke en automat i en almindelig forståelse. Jeg kunne hurtigt se at der reelt kun var tale om et møntindkast og en metalkasse – lidt fesent at komme hjem med, hvis man troede man havde købt en hel automat som kunne et eller andet interessant. Af samme grund har den ikke den helt store værdi for hr. og fru Danmark. Man køber jo ikke en helt automat, kun et møntindkast på en opsats.

Da jeg alligevel var ude for Lauritz.com i andet ærinde, var jeg lige inde forbi og se anordningen efter. Og ja, ganske rigtigt – blot et møntindkast i messing, monteret i blikhus og med tilhørende metalkasse hvori der var lagt blå filt.

Jeg fik dem derfor også til at ændre tekstbeskrivelsen, hvor der i øvrigt var flere fejl.

Mit gæt er at denne konstruktion har haft et af følgende formål:

  1. Intern demonstrationsmodel hos Dansk Automatfabrik, således at nye medarbejdere kunne se hvordan sådan en virker.
  2. Sælger-demonstrationsmodel. Hvor en salgsperson har haft denne med rundt, for at vise potentielle kunder, hvor fortrinligt fabrikkens møntindkast var til at skelne mellem rigtige 25 øre og andet.

Interessant er den i alt fald.