Merkus - RRD - first look (14)Merkur automaten er bygget af Automatenbau Rhein- Rhur, Düssedorf i midt 1950’erne.

Den findes 2 versioner. Den ene med “Merkur” støbt ind i fronten, samt i møntretur sliske under udbetalingstabellen. Den anden, som er forhåndenværende model, uden Merkur og møntretur. Jeg ved ikke umiddelbart hvorfor der findes to modeller. Måske denne model var en tidlig udgave – og den anden model, som måske er mere forfinet, kom lidt senere? Hvem ved.

Merkur modellen er set både med frugter og tal. Tallene, som var meget populære i Tyskland i 50’erne (Underforstået: Ingen andre steder), er de originale valsebånd – men en del af maskinerne har fået udskiftet tallene, med frugt-symboler senere. Sikkert forbi publikum synes det var sjovere med blomme-blomme-bar, i stedet for meget kolde 4-4-1. Og ja! Det er det faktisk også.

Merkur består indvendigt primært af Mills dele, ligesom Tura’en. Det var også Automatenbau Rhein- Rhur som ombyggede Tura automater efter krigen. Den har dog også en del elementer som minder MEGET om der der benyttet i Wulff automaterne (Novomat, Rotomat, Regina, osv.), særligt bremsearmene virker meget bekendte.

Hvis vi kigger på netop bremsearmene på en Merkur:

Merkus - RRD - first look (3)

Er det tydeligt, for dem med kendskab til Wulff automater, at der er nogle som har kigget hinanden over skuldrene. I praksis betyder det at Merkur automaten har en meget blød og fin opbremsning.

Det ville undre mig meget, hvis der ikke var en sammenhæng mellem de tre virksomheder; Tura, RRD og Wulff.

Tager man valserne af, vil man også se at den faktisk har kuglelejer på alle 3 valser. En betydelig forbedring af det originale design – og det giver den naturligvis en meget fin rotation.

Merkur kuglelejer

Denne Merkur

Denne Merkur har dog sine udfordringer. Den har tydeligvis være “hjemme restaureret” på et tidspunkt. Ud over malingen, som dog er okay udført – men tydeligvis uoriginal, har den flere ting som peger i den retning. Det umiddelbart mest tydelige er udbetalingstabellen og topskiltet.

Merkus - RRD - first look (12) Merkus - RRD - first look (11)

Begge dele tydelige hjemmestrikkere. Kvalitet savnes, men særligt hvad angår udbetalingstabellen, som jo er total forkert. Topskiltet med teksten “Merkur”, kan være 20 år gammelt – og i så fald har den teknologiske udvikling naturligvis sine begrænsninger hvad angår printets opløsning – I få fald er det en legitim undskyldning.

Det er jo mekanisk set et 10 stop Tura/Mills værk. Dvs at 1-1-1 må svare til bar-bar-bar, hvilket giver 20 mønter, ikke 10. Og 5-5-5 er klokke-klokke-klokke, hvilket giver 18, osv. osv. Endvidere er 6-6-6 svarende til Citron-citron-citron. Ud over at der slet ikke er 6 taller på alle 3 valser (og kombinationen derfor aldrig vil kunne opstå), vil det ALDRIG kunne give noget ud. Ja, den er helt gal.

Merkus - RRD - first look (16)Endnu et hint til at der har være andre igang, er dette møntrør.

Man kunne i det mindste have fjernet stregkoderne fra …AFLØBSRØRET!! Faktisk meget godt tænkt i en snæver vending, for at få liv i maskinen hurtigt, men det er jo ikke sjovt at restaurere maskiner hvis der ikke er noget at more sig lidt over ind imellem.

Det er vist en af de mere alternative løsninger vi endnu er stødt på.

Derudover mangler der en mere autentisk pengekasse, selvom den ok fremstillede trækasse, selvfølgelig tjener udemærket til formålet.

Merkus - RRD - first look (6)

Vi har dog en blik-pengekasse stående, som naturligvis ryger i. Over pengekassen, kan man i øvrigt se en grøn kant. Det er sandsynligvis maskinens originale farve.

Ellers er der ikke så meget mere at sige om den her og nu. der mangler naturligvis låsetøj i bagpladen – og den er noget fedtet og lådden indeni – men det er som det plejer at være. Faktisk er standen rimelig god. Kabinettet og håndtaget på siden er meget flot. Mekanisk lader den også til at være i ret god stand. Overall: En fin Merkur automat, som dog lige savner der sidste for at være 100%.

Hvad skiltningen på siderne angår er der 2 styk. Først og fremmest kan vi se at statsprøveanstalten har godkendt den til bruge så sent som d. 1 April 1968. En lidt uheldig dato at blåstemple den måske, men ikke desto mindre.

Merkus - RRD - first look (10)

Men disse statsprøveanstalts-skilte kender vi til fra mange andre maskiner. Mere interesse måske er det andet skilt – som nok mere er et stempel.

Merkus - RRD - first look (9)

Det forestiller 2 løver med sværd som peger på en kronet ridderhjelm. Under hjelmen ses en hånd med et øje og derunder 3 hjerter. Dette er et politi stempel, dateret 1965. Jeg vil tro at politiet nok har godkendt automaten på det tidspunkt. Det er dog ikke noget jeg var klar over de gjorde på den facon. Måske er det fra før statsprøveanstalten overtog den tjans – men det vides ikke.

Afslutningsvis nogle billeder:

Merkus - RRD - first look (18)Merkus - RRD - first look (17)Merkus - RRD - first look (15)Merkus - RRD - first look (14)Merkus - RRD - first look (13)Merkus - RRD - first look (2)Merkus - RRD - first look (4)Merkus - RRD - first look (5)Merkus - RRD - first look (8)