For en kunde har vi fået til opgave at få denne Beromat “Klokke” cirka 1955, fra Günter Wulff; Tyskland, til at køre igen. Det er i sig selv en relativt uskyldig opgave – særligt da den ikke har nogle større fejl eller mangler. Mekanisk minder den også i store træk om andre automater som vi har berørt (Novomat, Rotomat, Orion) – Så der er ikke meget nyt under solen der.

På et punkt adskiller den sig dog: Et tredje møntrør.

Beromat med Jackpot (7)

Normalt er der 2 møntrør i denne type maskine. Et til udbetaling og et overløbsrør til pengekassen.

Det skarpe øje vil straks bemærke at det tredje rør ser en smule “eftermonteret” ud. Det er det sikkert også. Det er dog ikke en nyere tilføjelse, men derimod en ældre jackpot funktion som man har eftermonteret i automaten.

Beromat med Jackpot (2)

Jackpotfunktionen er sikkert blevet tilføjet på et tidspunkt, hvor andre maskiner med jackpot havde vundet indpas. Så for at Beromaten forsat kunne konkurrere om kundernes gunst, måtte noget gøres. Vi tænker at det nok er gjort i 1960’erne eller 1970’erne. Meget vel af Bøgh Mathiasen, hvilket er navnet som fremgår af automatens udbetalingstabel, som også er tilpasset denne ombygning (mere om dette senere).

Beromat med Jackpot (16)

I samme omgang har man i øvrigt nok byttet hele værket ud, da den Beromat “klokke” vist nok var med frugt-symboler, ikke med tal (modsat Beromat “B”, som var med tal).

Hvad angår jackpot som koncept – har netop en større puljeudbetaling generelt, med de tyske Wullf maskiner, været noget som mange har savnet. Man har dog ikke umiddelbart kunne tilføje en jackpot funktion, uden samtidig at reducere chancen for udbetalingen af de andre kombinationer, hvilket også er gjort.

Udbetalingstabeller ser derfor således ud:

Beromat med Jackpot (17)

Det er altså kun 1-1-1 som giver 10 + “pulje”.

Puljen er indeholdt i et ekstra monteret rør ved siden af de to sædvanlige møntrør, som tidligere vist. Røret kan indeholde knap 100 mønter, så den lille udbetalingsskål bliver godt fyldt op og mere til, når de tre 1-taller rammes. Grundet at de har sparet lidt på krudtet hist og her, ved andre udbetalingskombinationer, er den samlede tilbagebetalingsprocent sølle 65% (og det endda forudsat at puljen altid er på 100 mønter, hvilket langt fra er tilfældet).

Beromat_jackpot-statistic-payout

Så det er lidt af en møntsluger. Men det er tivoli-“mutter” sikkert ikke utilfreds med.

Effekten når man får jackpot er dog rigtig fin. Her demonstreret med værket ude på bordet: