Allwin De-Luxe: Standard. Nu atter præsentabel og fuldt funktionel
Der er sket lidt med denne Allwin, både på udseendet, men så sandeligt også på det invendige. Lad os straks se på en demo af maskinen. Og naturligvis diverse nærbilleder…
Kategori
Der er sket lidt med denne Allwin, både på udseendet, men så sandeligt også på det invendige. Lad os straks se på en demo af maskinen. Og naturligvis diverse nærbilleder…
Det gamle stof var blevet fjernet i sidste artikel om emnet. Så nu stod automaten der, helt afklædt. Det måtte der naturligvis gøres noget ved. Så vi var i gemmerne og fandt noget meget lækkert bordeux, grænsende til lilla, stof som vi ville bruge til formålet. Så er det jo bare at gå til den. Vi plejer at gøre det af 2 omgange. Først den nederste del af pladen, dernæst den øverste del. Bemærk at…
Vi har efterhånden fået skilt spillepladen ad. Nu er det blot at fjerne de sidste skjolde og så kigge på “dugen”. Den var desværre i en så trist og mør tilstand, at den ikke kunne reddes. Alene farven er jo helt anderledes fra originalfarven, som kan ses når man får fjernet delene. Så væk med den… Vi er ved at genskabe mekanismen på bagsiden, således at systemet med de 3 kugler i reserven, atter kan…
Så fik vi skilt Allwin’en ad. Den skjulte på de sædvanlige overraskelser. Heldigvis viste det sig at røret som blev brug til reserven (hvor man får 3 kugler når man rammer med den første) stadig var i maskinen. Efter at vi fjernede den uorignale grafik, fandt vi også stoffets oprindelige farve. Stoffet er desværre så slidt og medtaget at vi må skifte det ud. Desværre en mindre revne i håndtaget – men ikke noget af…
Vi har efterhånden lavet en del Allwin De Luxe varianter. Der var den blå med den mystiske top, den franske variant og den ombygget til hollandske Climax med flere. Vi har faktisk ikke skrevet om den helt almindelige Allwin De Luxe – før nu. Den har en række fejl og mangler og er meget slidt. Spor af flere ombygninger gennem tiden. Kan dog blive rigtig fin hvis man kaster lidt tid efter den, idet at…
Så blev den færdig. Fed maskine. Klassisk Allwin De-luxe variant.
Da vi fik taget skiltet ud af automaten, var der nogle uoverensstemmelser og vi bemærkede hvordan grafikken skallede af rundt i kanten. Det viser sig at navnet “Vermaakspel” altså ikke var det oprindelige navn. Næh, for inden under, viste der sig følgende: Desværre var det ikke til at få af, uden at ødelægge begge, men det var det hele værd synes vi, for at få den originale grafik og navnet tilbage. Så vi scannede begge…
Kabinettet Noget af det første vi starter med, er kabinettet. Det gør det nemmere at inddele automater i små projekter når først kabinettet står færdigt. Endvidere kræver denne automat delvist at kabinettet er klar, før end at man kan afprøve det mekaniken, idet dele af denne er anbragt i kassen. En typisk reparation på den slags automater ses herunder. Et hjørne eller andet er knækket af. Så man må lime en klods på i tilsvarende…
For en bekendt er vi gået igang med at sætte dette kuglespil i stand. En klassisk Allwin, som på mange måder minder om om de andre Allwins vi har skrevet om. Som nogle enkelte eksemplarer adskiller denne her sig fra de fleste andre ved ikke at recirkulere spillende mønt, men udbetalingen klares via en 6 rørs reservoir med eksempelvis en jeton. De er altid dejlige at lave i stand. Denne lader til at være i…
For nogle måneder siden skrev vi om et Underligt manillamærke i tysk kuglespil. Det viste sig slet ikke at være så dramatisk, som først antaget, men alligevel sjovt. Vi faldt over svaret ved en tilfældighed, da der blev bladret lidt rundt i nogle bøger her den anden dag. Så mærket har åbenbart stammet fra spille- / pinballmaskinen “Bomben Feuer”, 1937, fra fabrikken Hanno Automaten GmbH. Sjovt at tænke hvordan den er endt som “reservedel” i…
Med automaten færdigrestaureret er der blot tilbage at vise den frem. Så det gør vi hermed. Og den obligatoriske demo video, naturligvis!
Træværket på et gammel tysk vægspil er lidt at sammenligne med træværket på et gammelt skab eller et andet møbel. Der er flere måder at gribe en istandsættelse an på. Først om fremmest må man gøre op med sig selv hvilken overfladebehandling det skal have. Her er der som udgangspunkt følgende valgmuligheder: Males (sjældent en god ide) Lakeres Olieres Voksbehandling Valget afhænger naturligvis af flere ting. Bl.a. Hvilket udtryk man ønsker. Hvor slidstærk skal overfladen…
Så kom tiden til at tage hånd om spillepladen på denne Henkeltöpfchen. Ud over at den skal renses, poleres op og smøres, samt have nye grafik/skilte, så skal overfladen også have en omgang nyt stof. Det gamle er simpelthen slidt og mørt. Endvidere er det helt sort der hvor kuglen har løbet. Et underligt valg med hvidt/gråt lærred – Det kan ikke have været sådan den har set ud oprindelig. Efter nogen research har vi…
I møntindkastet på denne automat sad et gammelt manillemærke. Dette mærke har været brugt til at mønter ikke blev sortert fra, men istedet blot bliver spist af maskinen. Det betyder også at man ikke får mønter retur hvis den ikke bliver godtaget Mønt retur slisken er også blevet fjernet – måske i samme omgang. Det sjove er at der på dette manillamærke står… HannoBombe Feuer Ikke noget som har nogen værdi hverken i sig selv…
Vi har fået til opgave at sætte et tysk kuglespil i stand. Modellen hedder Henkeltöpfchen og er bygget i Berlin af Wilhelm Fürst i slutningen af 1920erne og nogle år frem. Navnet kommer fra et gammel tysk drikke-rim som lyder: Trink’n wir noch ein Tröpfchen,trink’n wir noch ein Tröpfchen,aus dem alten Henkeltöpfchen, Hvilket frit oversat bliver til noget i retning af. Så drikker vi endnu en dråbe,Så drikker vi endnu en dråbe,Fra det gamle ølkrus…
Så kom vi også i mål med dette franske kuglespil. Lad os straks springe ud i det med en stemningsfyldt video… Den er vi meget glad for. Lid blandede billeder fra projektet. Først af det udvendige. Og så lidt af det invendige. Hvor de manglende dele er kommet tilbage, ja selv en pengekasse i blik er det blevet til. Det interessante med denne restaurering er også maskinens rejse. Den har nemlig været igennem 2 restaureringer,…
Med de fleste af delene klargjort og en overordnet forståelse af funktionen, var tiden nu kommet til at samle kuglespillet igen. Hvis vi starter med kabinetdelene, gik det såmænd rimelig hurtigt. Der var naturligvis lidt tilpasninger, men overordnet set gik det hak i hak. Og det virker endda også… Hvad angår det mekaniske var det dog ikke helt så lige til. Som vi har skrevet om tidligere, var maskinen på et tidspunkt i dens liv,…
Vi har før vist den tilgang vi benytter når vi monterer filt. Men det skader jo ikke et gentage det – særligt når vi har et aktuelt projekt, hvor vi netop har været igennem denne proces. Man skal naturligvis finde ud af præcist hvordan tingene skal sidde på træpladen. Det er langt fra så nemt som de lyder, da der er en million huller fra tidens tand i overfladen – så man kan ikke bare…
Med kabinettet klar tager vi hul på det mekaniske. Det er faktisk meget sjovt at skille gamle automater ad. Men kommer ind og ser i detaljer tidligere tidens småmodifikationer, både det gode og det dårlige. Og man falder næsten altid over noget interessant, som enten fortæller en historie, eller som blot er morsomt. Fronten Det vi starter med er at pille alle delene af fronten. Startende med automatens titelskilt. Som viser sig, ikke overraskende, at…
Der var noget helt galt med denne maskine. Den har oprindeligt været et spil med flere kugler og et reservoir. Det blev for mange år siden, som så mange af den slags spil, ombygget til kun at køre med 1 kugle. Så kunne maskinen tjene flere penge og den var langt mere driftssikker. Men den oprindelige funktionalitet skal naturligvis genindføres. Det først er at forstå kuglens bane. Følgende er bagsiden af spillepladen, med alt afmonteret,…