Det er ikke altid, når man får en automat ind, at man kan spore dens historie. Ofte har den blot hængt i et hjem og inden da hos en antikhandler – ellers stået i en kælder. Det er derfor en ekstra fornøjelse når man en sjælden gang får hele historien overdraget sammen med apparatet.

I 1932 åbnede Kristian Peter Eriksens sin Cigarforretning på Thistedvej 74 i Lindholm, Nørresundby. Efter alt at dømme en klassisk gammeldags cigarforretning.

I vinduet blev der reklameret for tobaksvarer, med ord som “Gold Flake” og “Rollo”. Der blev også handlet med enkelte klassiske købmandsvarer, så som øl, vand og barberartikler. Ved siden af lå købmanden, som førte de klassiske kolonialvarer, heriblandt frugt, grønt og mælk. Sådan lå de side om side i den gamle bygning i mange år.

I de tidligere år sad der en række automater på væggen, uden foran både købmanden og cigarhandleren. Købmanden havde en 3 kolonnes automat fra “Funch Jensens automatfabrik”, samt hvad ligner en mørkmalet Wittenborg lågeautomat. Cigarhandlerens automater solgte naturligvis tobaksvarer og tændstikker, mens købmandens formentlig solgte kolinialvarer, karameller, chokolade, pastiller og tilsvarende varer, som kunne lokke folk forbi uden for åbningstiden. Man kan nemt forestille sig, hvordan der har eksisteret en hvis synergieffekt mellem de 2 handlende.

Senere lukkede købmandsforretningen dog, og en butik med navnet “Bellis” åbnede. Hvad denne har solgt vides ikke, men de gamle automater blev taget ned. Cigarforretningen fortsatte – også med at have automater ude på gaden. Til højre for vinduespartiet står der, hvad sandsynligvis er en Wittenborg eller Wistoft automat fra 1950’erne.

Her lå cigarbutikken frem til engang i 1970’erne, hvor cigarhandler Eriksens lukkede dørene for sidste gang. Man forestiller sig hvordan en del af inventaret er blevet solgt eller smidt ud – men en lille del af det blev gemt. Heriblandt en lille rød tændstiksautomat til gamle kobber 5 ører.

Den endte på et loft, hvor den lå i yderligere 40 år, indtil den endte hos cigarhandler Kristian Peter Eriksens oldebarn, hvorfra jeg har automaten, samt ovenstående billeder og information – tak for det.

Med til automaten fulgte (naturligvis, fristes man til at sige) en bunke fabriksnye originale gamle tændstiksæsker fra Gosch Tordenskjold.

Og ja, Automaten har et par buler og afslag, mangler pengekassen og har været malet over på et tidspunkt, for mange mange år siden. Men den eksisterer! Og virker faktisk også. Endvidere gør historien den lidt ekstra sjov. Jeg ser frem til at gå den efter – og dernæst byde den velkommen i min beskedne samling.