Vi fik for nyligt denne Allwin automat ind. Sideløbende med restaureringen af enhver automat, plejer vi at lave lidt overordnet research for at finde ud af nogle helt basale ting: Hvornår er automaten fra? Hvem har lavet den? Hvordan har den set ud originalt? Sidstnævnte naturligvis særligt interessant ifm. selve restaureringsprocessen, da det kan diktere hvilken vej man skal gå med projektet.

En del af automaten pegede mod England. Den havde engelsk grafik og tog engelske pennies. Endvidere havde England en lang tradition for at producere automater som denne, så det virkede som det rigtige sted at starte med at lede.

Efter noget søgen begyndte vi at fokusere på maskiner fra BMCo (British Manufacturing Company), et firma i London som producerede en række vægspil i 1920’erne og 1930erne. Særligt deres Little Fivewin lignede så meget at vi faktisk troede at det måtte være en variant heraf.

Ofte er det nemlig svært at finde en maskine som matcher 100% i udseende når man har med meget gamle automater at gøre. Særligt denne type vægspil, da der er lavet rigtig mange forskellige som alle lidt ligner hinanden. Maskinerne bliver også modificeret og ombygget gennem årenene. Endvidere kom de fra fabrikkernes side i flere varianter og farver. For slet ikke at tale om at importørene af datidens maskiner, ofte satte deres eget præg på udseende og nogle gange også funktion. Så det er lidt en jungle.

Endvidere havde BMCo også lavet en maskine med navnet Allwin Deluxe fra 1930erne. Så det passede jo meget godt. Der var dog noget med håndtagene og andre detaljer som ikke rigtigt passede sammen. Så vi blev ved med at lede.

Vi faldt senere over en anden automat, som er angivet værende fra 1920’erne, men af en ukendt producent. Dog muligvis Brians (UK) eller Jentzsch & Meerz (DE). Det virkede ikke som en Brians automat, meeen Jentzsch & Meerz er bestemt en mulighed. Det er i øvrigt dem som har lavet Bajazzo’en, som vi tidligere har set på. Videre research ledte os hen til denne automat på eBay, igen meget tæt på. Her også angivet som værende fra Jentzsch & Meerz. Og med denne blog tråd om en Elektro, hvor man kunne se og sammenligne mekanikken blev det slået fast: Den er fra Jentzsch & Meerz. De har også produceret automater til det engelske marked allerede i mellemkrigstiden, så det er meget muligt den er producederet direkte til at tage Pennies.

Så altså en Allwin De Luxe fra Jentzsch & Meerz cirka 1920-1930.

Betydning

Hvad har det så af betydning for vores restaurering? Ja, faktisk en hel del. Det betyder nemlig at automaten sandsynligvis er blevet ombygget. Den har nemlig ikke oprindelig haft den røde plastikbaggrund – og har givetvis haft flere kugler som man kunne spille med. Det lugter meget af at den er blevet ombygget. Muligvis af G. Robinson, som figurerer nedeste på maskinens front. Sikkert engang i 50erne.