Tiden er åbenbart til nye (underforstået gamle) automater.

Zigeretten-automat-firstlook (4)

Jeg faldt for nyligt over en gammel Cigaretautomat, som jeg ikke kunne sige nej til. Normalt er cigaretautomater ikke så interessant som andre typer automater og spil, men der var alligevel noget særligt og særdelen dekorativt over denne.

Tidligere ejer, som bor i Århus, havde hjembragt denne fra Berlin for mange år siden, men grundet pladsproblemer ikke haft glæde af den længe, hvorfor han valgte at sælge den fra.

Da den tillige ikke virkede, men var helt komplet, kun manglende nøgle og prisen var rimelig. Jeg bed straks på.

First look

Således ser den altså ud.

Zigeretten-automat-firstlook (6)Zigeretten-automat-firstlook (4)Zigeretten-automat-firstlook (20)Zigeretten-automat-firstlook (1)

Fed blå farve med en god portion rust og patina.

Den opmærksommer læser vil have bemærket følgende:

  • Alt lader til at være indtakt på forsiden
  • Der er 2 møntindkast
  • Originale (antages) emaljeskilte med R.-Pf. angivet.

De 2 møntindkast

Hvis vi læser nærmere på skiltene tager disse forskellige værdier. Den ene må således være til en type betaling og den anden til en ande type betaling. Kigger via ind fra bagsiden ser vi også en fuldt fungerende mekanisme med 2 forskellige møntindkast. Ja, selv pengekassen er der forsat – omend desværre tom.

Zigeretten-automat-firstlook (12)Zigeretten-automat-firstlook (10)Zigeretten-automat-firstlook (9)Zigeretten-automat-firstlook (8)Zigeretten-automat-firstlook (7)Zigeretten-automat-firstlook (13)Zigeretten-automat-firstlook (16)Zigeretten-automat-firstlook (15)Zigeretten-automat-firstlook (11)

R.-Pf?

Gad vide om der er tale om Reichspfennig fra 1930’erne lige inden 2. verdenskrig. Jeg kigger nærmere og finder endvidigt følgende:

Zigeretten-automat-firstlook (17)

Her er nævnt 2 datoer i hhv 1936 og 1937, hvilket understøtter dateringen til 1930’erne. Endvidere var der på siden følgende skilt.

Zigeretten-automat-firstlook (18)

Seitz_werbungDer står:

  Seitz-werke G.m.b.h
Kreuznach

Hvilket man med rimelighed må antage er producenten. Lidt hurtig research omkring dette firma gav følgende reklame indlæg.

Her ser man nederst at firmaet “Seitz-werke” havde 50 års jubilæum, 1887-1937 og lavede automater til bl.a. Tobaksvarer.

Dette underbygger endnu engang tidligere påstand.