Endnu en vareautomat fra mellemkrigstiden er kommet i vores besidelse. Men hvem har lavet den? Lad os tage et kig på det.

Det første som man ligger mærke til, er metalskiltet i toppen ude til højre. Her står følgende:

Automatfabrikker
Leverandør:
E. Rasmussen
Odense
Telefon 6779.
Specialmaskiner

Personligt tror jeg ikke at den er produceret af E. Rasmussen. Han har blot været en distributør af automater og andre “specialmaskiner”, som det også fremgår af skiltet.

Møntindkastet tager 2 x 25 öre. De 2 prikker over o’et fortæller os at vi er i starten af 1900-tallet (og IKKE automatisk at den er svensk, som nogle måske tror – selvom det selvfølgelig ikke kan udelukkes 100%).

På toppen af selve lågen, fremgår det at man får “10 øre tilb. i PAKKEN”.

Her er ø’et med streg igennem. Og så er vi tilbage på dansk grund.

Automaten har solgt cigaretter.

Så hvis den har solgt cigaretter til 2 x 25 øre og man har fået 10 øre tilbage i pakken, har man betalt enten 40 øre for 10 cigaretter, eller mindre sandsynligt, 40 øre for 20 el. 25 cigaretter. Det giver den en datering til engang i 1930’erne.

Kigger vi nedenunder, bliver vi også klogere. Dels på at vi mangler pengekassen (æv). Men også den meget typiske Wistoft konstruktion, med de 3 tappe ud og pengekassen som glider ind på plads. Denne blev dog også brugt af andre automatfabrikker. Så vi er stadig ikke helt i mål med et fabriksnavn.

I tillæg hertil mangler der også en del ting indeni. Værst er det nok at der mangler den tværgående plade som får hele mekanismen til at virke – men der mangler også diverse paler, fjedre, skruer – samt naturligvis de 3 blik-kolonner til at holde varerne.

Så overordnet set ikke i særlig god stand. Lad os se hvad det kan blive til – følg med i projektet herinde på siderne.