Vi har fået endnu en Rol-A-Top ind til istandsættelse. Denne gang den eftertragtede Bird of Paradise model, som til trods for sit umiddelbare, på afstand, pæne ydre, har en lang række større problemer.

Dette er en af de automater hvor man ved første øjekast tænker: “Okay, den ser da hæderlig ud”. Men kort tid derefter begynder det trænede øje at opdage en lang række detaljer hvor tingene ikke er som de burde være.

Det første man bemærker er at trækabinettet virker lidt sjovt i overfladen. Nogle har tydeligvis været i gang med en dårlig restaurering og man har slebet det af og givet det en gang voks uden at polere efter. Træet har nemlig rejst sig og er helt rugt i overfladen. Bemalingen på siderne er heller ikke som den bør være, og træværket står meget rugt.

Dernæst falder blikket på bundpladen. Den fremstår underligt rund i kanten og total fejlfri. Ikke noget som man normalt ser på en 80 år gammel automat. Kigger man efter, vil man da også finde ud af at den ikke er original. Den er faktisk helt ny (omend hæderligt lavet). Og så har man sprøjtemalet den, hvilket ser helt forkert ud. Træstrukturen fremstår urealistisk.

Ser vi så på bemalingen, er den ret sørgelig med uigennemførte penselstrøg, der ikke rigtig dækker ordenligt.

I samme omgang begynder man at kigge på forkromningen, som også stikker ud. Den ser helt ny ud, men skjoldene er underligt hakkede i overfladen – nåh, ja – og så er den forkromet på indersiden, hvilket er typisk for reproduktioner (hvilket jeg dog ikke tror er tilfældet her), samt for maskiner som er blevet genforkromet. Alt i alt ser det lidt spøjst ud med teknikker-hatten på. Men mange kunne måske falde krom-overfladen som fremstår fint.

Når den åbnes op og værket tages ud, bliver man endnu engang skuffet. I stedet for en jackpot, sidder der en gammelt CD cover fyldt med mønter. Kreativt, men super ærgerligt. Jackpotten mangler desværre helt. Den bliver umulig at skaffe til en rimelig pris.

Nogle har altså hygget sig med en halv-kosmetisk restaurering af maskinen, hvor de nok har gjort mere skade end gavn. Det må vi forsøge at råde bod på.

Og ja, så har vi spilleværket, som slet ikke virker. Uret sidder total fast og det bærer præg af en 1950er ombygning i tyskland til “valser med tal på”, samt mange års brug, efterfulgt af lige så mange år hvor det har stået stille. Det er LÆNGE siden at denne maskine har virket.

På den positive side: Det er en rigtig fed maskine og både tokensystemet og vendorsystemet lader til at være indtakt. Dog mangler aktiveringsarmen til at udløse token-mønten.