Vi tager nu et lille sidespring til noget lidt andet. Vi skal nemlig tage et kort kig på et klassisk fransk hestespil fra omkring år 1900: Jeu De Course fra J L.

Dette er ikke som sådan en spilleautomat i den gængse forstand. Det minder mest om en form for roulette. Det er dog et stykke klassisk mekanik og har været brugt til hazardspil om penge. Derfor synes jeg at et indlæg her på siden, godt kan gå. Om ikke andet er det rart med lidt adspredelse.

Forhåndenværende spil er i en skidt forfatning. Det kan næsten ikke køre rundt (faktisk drejer kun de udvendige heste, og endda meget lidt. Selve hestefigurene og den røde ring er dog faktisk hæderlige, men filtmåtten, trækassen og det indvendige her set bedre tider. Ligeledes mangler flagstangen som så ofte på disse spil. Låget er næsten faldet helt fra hindanden og det hele lugter….ja, gammelt (og ikke på den gode måde).

J L Jeu De Course, fransk hestespil - first look (1) J L Jeu De Course, fransk hestespil - first look (3) J L Jeu De Course, fransk hestespil - first look (10)

Indvendig

Jeg måtte naturligvis straks skille det ad og som forventet var den invendige stand ikke bedre end den udvendige. Det var fyldt med rust…og grannåle (af uvisse årsager).

J L Jeu De Course, fransk hestespil - skilles ad (11)

Det hele er i øvrigt sømmet og nittet sammen. Det er tydeligt at det aldrig var tænkt at man skille have lyst til at skille det ad. Så man skal gå til opgaven med en vis portion tålmodighed, hvis man ikke søger at forvolde større skader.

J L Jeu De Course, fransk hestespil - skilles ad (12) J L Jeu De Course, fransk hestespil - skilles ad (8)

Nogle har vist forsøgt at lappe den sammen på et tidspunkt (den sidder normalt loddet på, ikke bundet på med ståltråd). Ikke underligt at den ikke virker ordenligt.  Meget sirligt opsnørret dog – det må man gi’ ham.

Temlig rusten på undersiden af pladen…

J L Jeu De Course, fransk hestespil - skilles ad (13)