En variant af en gammel knipsekasse / møntspil blev for nyligt hjembragt på cykel. Lidt en farlig tur, men det lykkedes alligevel og automaten og jeg slap begge uden skrammer.

Knipsekassen hjembringes

Bag indpakningen var denne gamle overmalede knipsekasse fra mellemkrigstiden. Den har tydeligvis været meget brugt. Faktisk så brugt, at den på et tidspunkt er blevet malet. Både kassen og spillefladen har fået en tur.

knipsekasse fra dyrehavsbakken - first look (19) knipsekasse fra dyrehavsbakken - first look (18) knipsekasse fra dyrehavsbakken - first look (13)

Der var intet på spillekassen som direkte angiver hvem producenten er – så dette bliver et puslespil til senere.  Så hvem som har lavet denne, kan jeg pt. ikke sige noget om. Den ligner dog meget noget fra omkring 1930 – Men den kan i princippet sagtens være fra lavet både 20 år inden og 20 år efter. Det er svært at datere den med sikkerhed. Jeg ved dog at maskiner af denne type opstod omkring 1910 og blev hurtigt populærer i meget af Europa (USA havde sjovt nok mindre interesse i denne type automat og de vandt aldrig rigtigt frem). Denne type af automater blev produceret i stort tal og variation frem til slut 1930’erne. Efter krigen genoptog enkelte producenter produktionen, men blev snart derefter udkonkureret af nyere, smartere, mere underholdende og teknologisk mere advancerede, spil.

knipsekasse fra dyrehavsbakken - first look (12)

Så hvor stammer den så fra? På forsiden af automaten var der en 5 øres spillemønt, fra Dyrehavsbakken. Så mon ikke den på et tidspunkt har været monteret derude. Det virker samsynligt. Tidligere ejer af automater havde købt den hos os marskendiser for 30-40 år siden. Da var den allerede lavet om til at tage de gamle store 1 kroner, nogle af hvilke som også var at finde i maskinen da jeg hentede den. Ligeledes stemmer mærkningen: “5 kr”, for at ramme midterste hul overnes med maskinens mekaniske udbetaling af 5 mønter. Så den er sikkert blevet malet engang i 1950-60’erne for at give automaten lidt ekstra levetid.

Endnu en tydelig ændring som man kan påpege er det at der er 2 møntindkast. Jeg vil antage at det ene er original og det andet er eftermonteret/tilpasset ifb. konvertering til danske 5 øre.

Den må tilbage til original stand. Så er det “bare” (host, host) at finde ud af hvordan den rent faktisk så ud.