Nyeste skud på stammen er samtidigt en af de ældste vareautomater vi har skulle restaurere. En tændstiksautomat fra omkring 1910-1920’erne, produceret af Søren Wistoft fabrikkerne i København – En af de helt store navne inden for dansk automatproduktion i den første halvdel af det tyvende århundrede.

Søren Wistoft fabrikkerne - Tændstikautomat 5 øre - before, first look og take down (2)

Automaten fremstår, som på billedet, i en underlig “guld”-farve med lidt smårust hist og her. Ud over at være slidt, ser den hjemmemalet ud. Skiltet i toppen fremstår ligeledes som om det er malet i hånden, af en 7-årig. Jeg har kendskab til andre lignende automater, fra samme producent og periode; disse har alle været røde, hvilket jeg derfor gætter på ligeledes har været dennes originalfarve. Dette understøttes også af bunden, som enten har stået på noget rødt, eller bekræfter min udtalelse.

Søren Wistoft fabrikkerne - Tændstikautomat 5 øre - before, first look og take down (11) Søren Wistoft fabrikkerne - Tændstikautomat 5 øre - before, first look og take down (5)

Desværre er automaten låst. Vedkommende jeg købte den af har ikke haft den åbnet i de 20 år han har ejet den – Og den har nok ej hellet været åbnet i 20 år inden da. Tidligere ejer påstår at han har forsøgt sig med hundredevis af forskellige gamle nøgler, samt dirkning og knofedt. Alt sammen uden held. Så det bliver måske en udfordring – Det må tiden vise. Først, som altid, et par billeder.

Søren Wistoft fabrikkerne - Tændstikautomat 5 øre - before, first look og take down (3) Søren Wistoft fabrikkerne - Tændstikautomat 5 øre - before, first look og take down (4) Søren Wistoft fabrikkerne - Tændstikautomat 5 øre - before, first look og take down (7)