Vi har endnu engang fat i en gammel vareautomat fra 1930erne. Og igen er der tale om en Robert Funck Jensen. Den er givetvis ikke så flot, som den sidste vi havde inde – men den har potentiale.

Automaten er i store træk komplet. der mangler en kantliste til møntskuffen i venstre side – og så mangler nøglen (naturligvis), men ellers er det hele der vist. Ja, ud over ledningen til lyset, som vist er afmonteret – fatningen sidder heldigvis tilbage inde i kabinettet, så det kan genskabes.

Standen derimod er ikke for god. Særligt rent mekanisk, er den meget rusten. Vi gruer lidt for hvor mange skruer som skal bores ud, når den skal skilles ad.

Hvor rusten den er, må tiden vise. Men der ligger helt sikkert en del timers arbejde i den del. Heldigvis er indmaden i denne type automater tungt støbejern og tykke plader. Så lidt tærring betyder ikke det helt store. Den kan sagtens reddes.

Udvendig har man malet den grøn; tydeligvis ikke originalfarven. Den gamle maling har været afskallet og så har man, på et tidspunkt, besluttet at den skulle ha’ en opfrisker. Men istedet for at slibe den ned, har man bare malet hen over den afskallede maling, hvilket har efterladdt automaten med en lidt sølle og numbret tekstur.

Låges på fronten, som består af et tykt stykke glas i en ramme af metal, er heldigvis indtakt. Den er nemlig ikke til at skille ad, som på andre automater fra perioden. Den er loddet/svejset samme. Endvidere består den af mesing – så den kan blive super flot når den står nypoleret. Det bliver spændende at se.

Hvad skal der så ske med den?

Jo, den skal naturligvis sættes i stand, men med dette udgangspunkt er det svært at vide 100% hvordan den oprindeligt har set ud. Vi har derfor besluttet at tage udgangspunkt i en tilsvarende Funck Jensen Automat, som findes på samlermuseet på Møn. Denne er heller ikke i super god stand og heller ej funktionsdygtig – men den har nogle fine grafiske elementer, som vi vil lade os inspirere heraf. Således kan vi, forhåbentlig, bringe dette grønne monster tilbage til fordums storhedstid – genfødt som en slikautomat.

Det bliver spændende at se hvad det ender med.