Således så maskinerne ud, da de blev købt af en samler ude i Nordvest, om eftermiddagen d. 24 september 2013. Der er tale om 2 forskellige, men meget ens maskiner. En Tura Bell og en Tura Silent.

Maskinerne er tysk-producerede omkring 1933. Manden som jeg købte dem fra var samler, men var mere interesserede i amerikanske maskiner fra 1890-1960. De tyske maskiner var derfor ikke interessante for ham at restaurere og skulle sælges fra for at finansiere andre indkøb.

De tyske havde han købt for en række år tilbage fra et tivoli i Nordjylland. De var købt hjem med det formål at tjene som reservedelslager, hvorfor de også begge mangler noget indmad. Siden da har den ene fungeret som rede for adskillige gnavere og de er begge rustet til ukendelighed indvendig. Udvendig var de dog I reletiv pæn stand. Dækplader og skjolde er komplette, dog naturligvis meget medtaget af vind og vejr.

Tura Bell

Tura Bell

Den første maskine (Tura Bell). Man kan se potentialet – hvilket også er det eneste den har kørende for sig pt. Indvendig mangler en del, heriblandt tromlerne. Den har dog det meste af møntmekanismen, hvilket mangler på den anden maskine.

Ja, den er en smule rusten inden i...Godt man har to maskiner, så man kan samle de beste dele fra de to.

Ja, den er en smule rusten inden i…Godt man har to maskiner, så man kan samle de beste dele fra de to.

Tura Silent

Tura Bell

Den anden maskine (Tura Silent) uden skjolde og dækplader (Medfulgte dog, blot ikke er monterede). Alt er rustet sammen og mange ting mangler helt.

Baseret på info fra samleren og egen inspektion af indmaden burde man på tværs af de 2 maskiner have størstedelen af elementerne til at samle én komplet maskine. Det må tiden vise.