Nogle gange, når stjernene står på linje og solen stor højest – Giver tingene mening. Det er måske derfor at vi ved restaureringsprojekt #50 rammer en automat som er magen til automat #1. Cirklen er fuldendt!

Vi har netop fået en Tura ind, som skal sættes i stand. Tura Bell. Produceret af Tura fabrikkerne i Tyskland under Hitlertiden, cirka 1934. Inden han forbød spil og befalede Tysklands industri til at producere mindre underholdende ting.

Automaten har lidt problemer hist og her, men er ellers i hæderlig stand. Den kører ikke, men det hele lader til at være der – og det er jo trods alt det vigtigste – resten er bare et spørgsmål om tid.

tura-bell-kabinettet-first-look-og-tilstand-1tura-bell-kabinettet-first-look-og-tilstand-2tura-bell-kabinettet-first-look-og-tilstand-4

Skjoldet har lidt bulet og er en smule irret, hvilket dog kan ordnes med nogle pollering, som hurtigt afprøvet herunder.

tura-bell-kabinettet-first-look-og-tilstand-5

Det er en automat som der er blevet spillet meget på, som man kan se på billedet herunder. Den har dog de sidste 40 år været i privat eje og de seneste mange år stået i en mørk kælder – en historie som lugten tydeligt fortæller. Automaten har også været malet om eller i det mindste malet op – af en person uden det rette håndelag. Hvis man ser på trekanterne herunder kan man se hvordan der er malet uden for stregerne.

tura-bell-kabinettet-first-look-og-tilstand-6

Automaten har den originale lås i bagpladen, inklusive nøgle! En sjældenhed efterhånden. Ofte mangler både nøgle og pengekasse. Begge dele er i denne Tura.

Desværre mangler nøglen til fronten, som dog er ulåst. Skjoldet på fronten bliver på bedste intermistiske vis, holdt fast med et søm, som man kan se herunder.

Kigger man på det indvendige, er de indtakte og komplette holdknapper. Også en sjældenhed – og faktisk en af grunden til at vi købte automaten. På billederne herunder kan man, hvis man se hvordan der sidder en plade/knap foran hver valse. Disse kan trykkes ned og således bremse valsen.

tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-4tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-3tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-13

Der er dog også de næsten obligatoriske “indtjeningsforbedringer”, hvor teltholder har fusket og skruet lidt på mekanikken, for at få flere penge i kassen. En klassisker er disse stænger.

tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-1

Som herunder ses afmonterede.

tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-10

De bremser lidt på valserne hele tiden, således at spillets gang hurtigere afsluttes. Det er ikke reel snyd. Det er blot teltholder som gør at spillet går hurtigere – og da huset altid vinder i længden, så vinder han mere på samme tid, hvis spillet går stærkere. Smart lille anordning, som vi desværre har set alt for ofte. Det var sikkert et “kit” man kunne bestille/tilkøbe til maskinerne.

Værre bliver det når vi ser på valserne. Her er det decideret snyd. Man har på klassisk vis udskiftet symboler, således at man fjerne nogle af kombinationsmulighederne og dermed sænker udbetalingsprocenten.

tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-9

Og dertil har man så plomberet hullet mekanisk, som vist herunder, således at ovenstående kombination ikke gav penge.

tura-bell-1930erne-vaerket-foer-restaurering-8

Maskinen er ret lodden og kører ikke rigtigt. Så der er en masse at tage fat på. Vi glæder os til at komme igang.