Vi er ved at være i mål med vores Mutoscope – og fed er den blevet. Der mangler dog liiiige en sidste detalje. Der er nemlig ingen film.

Vi har undersøgt markedet for brugte Mutoscope film og det er meget begrænset hvad der findes. Og de få som findes til salg, skal købes hjem fra USA og er helt absurd dyre. Faktisk koster de nogle gange lige så meget som en helt automat – hvilket slet ikke giver mening (nok også derfor at de stadig er til salg…). Enkelte har slået sig på at genskabe reproduktioner med “remastered” filmmateriale. Men desværre tager de sig ligeledes godt betalt for denne service.

Så efter mange overvejelser, har vi besluttet os for selv at forsøge os.

I vores automat var der ingen film. Der var dog resterne af en filmvalse – nemlig de 2 sidestykker. Den ene af hvilken dog mangler en ordenlig bid.

Dette giver os dog noget at arbejde med. Vi kan nemlig ud fra den “hele” af de 2 sider, tegne og 3d printe en ny. Efter lidt forsøg og tilpasninger lykkedes det os at lave denne.

Ved at regne lidt på det og studere billeder og youtube-film af andre lignende maskiner, nåede vi frem til at vi skulle bruge omkring 850-900 billeder på en hel valse – hvilket svarer til cirka 45-60 sekunders spilletid af cirka 20 billeder i sekundet, hvis man drejer raskt på håndtaget.

Det betyder jo så at vi skal grabbe cirka 900 billeder fra en film, sætte disse ind i et format som passer til valsen, klippe dem ud og dernæst fastmontere dem. En større opgave!

1. Valg af film

Vi startede med at finde en film som passede tidsmæssigt. Maskinen er fra 1920erne, så en sort/hvid film fra perioden var nærliggende. Og hvad er mere tidstypisk end Charlie Chaplin.

Vi fik dernæst fat i et eksemplar af filmen La Cura miracolosa (The “Cure”) fra 1917.

2. Klipning af film

Dernæst var opgaven skulle vi så klippe den til således at den varede cirka 50 sekunder fra start til slut. Dette gjorde vi I Filmora, men et hvilket som helst videoredigeringsværktøj kunne vel i princippet bruges.

3. Export af frames til JPG

Da vi havde filmen klippet færdigt, skulle denne eksporteres til cirka 900 enkelt-frames. Dette gjorde via igennem VLC-player. VLC har nemlig som standard en masse filtre, herunder en Scene filter som kan ekporteres video til jpg. Google evt. selv mere om dette hvis I vil vide nærmere. Der findes flere gode guides derude.

4. Opsætning af billedeframes til et udskrifts-format

Efter man så har 900 billeder, skal man jo have dem printet ud. Og de skal ikke bare printes – De skal jo sættes op således at billederne efterfølgende nemt kan klippes ud og sættes ind i filmvalsen. Det betyder at størrelsesforholdet skal være korrekt og der skal være den rette afstand.

Vi nåede frem til at billedet skulle være cirka 7 cm bredt og 10 cm højt. Højden skulle fordeles således at billedet, som var i 4:3 format, skulle fylde 5,3 med 4,7 cm hvidt underneden.

Vi ønskede at udskrive i A3 format. Så der var 2 måder. Enten sætter vi manuelt 900 billeder ind i et Word dokument – eller vi laver et script / program som kan gøre dette automat. Vi valgte sidstnævnte, da vi har kompetencerne hertil. Men førstnævnte kan I princippet også bruges hvis man i stedet for har den tålmodighed og stædighed som kræves.

5. Programmering af script til genereration af udskiftsklar HTML side i A3 format

Denne artikkel skal ikke handle om programmering. Jeg vil dog nævne at vi benyttes et Paper CSS library til at få en HTML side som var printervenlig. Vi lavede så noget kode som ombyggede dette HTML dokument med alle de 900 billeder som vi havde lagt op i en folder. Eksempel på dette kan ses på: https://www.foghandersen.com/mutoscope.print/

Herefter lidt justering og så printede vi det til en PDF fil med den korrekt margin osv. (igen, krævede lidt justeringer). Da vi var tilfredse med resultatet havde vi så en 40 siders lang PDF fil med 24 billeder på hver side. Herefter er det blot at skrive den ud på ens foretrukte papir. Det er vigtigt at papiret ikke er for blankt, da det kan give genskin og desuden ser forkert ud. Noget tykt 160-240g mat fotopapir er at foretrække. Det skal ikke være for tyndt.

6. Tilklipning og tilskæring

Først trin i processen var at tilklippe alle ~900 billeder. Der er ingen genvej her. Vi forsøgte med en masse forskellige skæremaskiner osv. men endte med at klippe det hele med en saks. Det tog nogle timer og måtte bides over at nogle omgange. Heldigvis kan det gøres mens man ser TV, så det er ikke helt så kedeligt som det måske lyder.

Dernæst står man så med 900 tilklippede kort. Alle skal nu have 2 hak, således at de kan sidde fast i holderne. For at sætte dette i system, valgte vi at lave et setup hvor vi kunne lægge en stak kort ind ad gangen og så klippe dem til med en mejsel. Det tager nogle tid, men for 2 mand tog det cirka 1 times tid efter at setuppet var klar til ibrugtagning.

Men efter følgende havde vi så de 900 kort, tilklippede og klar.

7. Montering af film-kort i valse

For at kunne sætte kortene fast, lavede vi et papirbånd som cirka havde omkredsen af film-rullen. Det krævede lidt løbende justeringer undervejs. Så det er smart hvis båndet ikke er limet sammen, men nemt kan justeres – f.eks. med en malertape-lukkeordning som her…

Vi valgte at lime kortene sammen på indersiden. I princippet burde låsemekanismen, som er indbygget i de 2 sider, være nok til at holde kortede fast – men vi har ikke være helt præcise nok i vores tilskærring til at vi stoler på at alle bliver holdt lige godt. Så vi giver den lidt lim.

Det kan være utroligt tricky at holde alle kort på plads, mens man limer og samler det hele og skruer det sammen. Kortene skal endvidere sidde helt rigtigt placeret i forhold til den tap som sidder på den inderste af skiverne. Når man skruer den sammen, hvilket man jo må for at holde på kortene, ligger de sig lidt skævt i valsen afhængigt af hvor meget man strammer. Det vil altid ske i noget ustrækning og skete også for os. Men vi kom dog alligevel i mål med en film som til forveksling ligner noget som altid har siddet i maskinen…

8. Banner til toppen af maskinen

Så var der blot tilbage at lave et banner til toppen af maskinen. Så den forbipasserende bliver fanget af film-magien og får lyst til at putte penge i maskinen. Her har man jo lov til at være kreativt, men det skal selvfølgelig stadig ramme tidsånden og designet. Vi endte på denne…