Tivoli Pantomime - First look (2)

Så kom endnu en automat til. Det er en automat som vi har kigget på et lille stykke tid – da den var på markedet, men tydeligvis trængte til en kærlig hånd. Meeen man skal jo både have plads, tid og overskud til at tage et projekt som dette ind. Med foråret lige om hjørnet, virkede et oplagt udendørsprojekt som dette, pludselig mere tiltalende. Så da muligheden opstod for at få den hjem, til en rimelig pris, slog vi til.

Automaten er fra start 1950’erne og fungerer som en enarmet tyveknægt, med tivolisymboler i stedet for de sædvanelige 6 symboler: kirsebær, appelsin, blomme,  klokker, bar og citron.

Der er 6 figurer på spillepladen, som giver følgende:

Tivoli Pantomime - First look (5)

Det må unægteligt betyde at følgende:

  • Gardist = Kirsebær
  • Harlekin = Appelsin
  • Kolumbine = Blomme
  • Pjerrot = Klokke
  • Tivoli = Bar
  • Kassander = Citron

Tivoli Pantomime - First look (6)

Lidt om Tivoliautomater

Automaten her, stammer fra Tivoli i København – hvilket måske er åbenlyst, dens motiver taget i betragtning. Hvad nogle måske ikke ved er at Tivoli faktisk designede og byggede en lang række maskiner og automater i tidligere tider. Der blev typisk kun bygget et par stykker af hver – ofte kun én. Så hver af disse maskiner er helt unikke.

De er dog ofte bygget over sammen princip. Man har taget et gammelt værk fra en outdated enarmet tyveknægt, typisk en Tura eller anden klassisker fra 1930’erne. Man har så kombineret denne, med noget relativt simpel elektronik og nogle kulørte lamper for således at skabe et stykke farvestrålende underholding.

Disse maskiner er ofte meget vellavede. Kvaliteten af håndværket er i top. De er også både sjove, interessant og dekorative. Denne er ingen undtagelse – selvom den for nuværende trænger til lidt TLC.

Derfor har denne maskine (sandsynligvis) heller ikke et officielt navn. Vi har besluttet os for at kalde den: Tivoli Pantomime. Grundet motiverne og de mange farvede firkanter.

Automatens stand

Automatens stand er hæderlig. Intet virker, men ej heller er noget decideret smadret. Træværket fremstår meget nydelig, omend råt. Værket inde i automaten kører ikke, men er tilsyneladende uden mangler (det er ikke vist her i artiklen, så det vender vi tilbage til).

Der er lidt vandskader hist og herog naturligvis utrolig støvet og snavset indvendig (same old, same old). Vi glæder os til at kigge nærmere på dette fine stykke Tivoli-historie – og håber at du vil læse lidt med herind på siden.

Indtil, lidt “før” billeder.

Tivoli Pantomime - First look (8)Tivoli Pantomime - First look (7)Tivoli Pantomime - First look (9) Tivoli Pantomime - First look (11)Tivoli Pantomime - First look (14)Tivoli Pantomime - First look (1)