Låsetøjet på glasfronten på denne vareautomat, er faktisk en smule atypisk. Der plejer næste altid at være en klassisk lås med pal på denne type automater – men her var der monteret en lås med top og bund-paler. Noget vi faktisk kun har set på Zigatetten-automaten som vi kiggede på for nogle år siden.

Da vi heller ikke havde nøglen til denne lås, var første udfordring af få den af. Den var helt overmalet med noget zinkmaling (Lidt underligt da den jo ikke kan ruste, da det er messing). Vi prøvede i samme omgang lige at tjekke standen af metalrammen, ved at “slibe” med lidt ståluld. Flot flot messingramme. Den skal naturligvis renses af og fremstå i sit naturlige messing. Besynderligt at man har valgt at male den over…

Vi måtte have gang i brænderen – og passe på at glasset ikke blev for varmt, da det så kan sprænge.

Da låsen og beslagene var kommet af, kunne vi kaste lidt tid og energi efter at få den til at virke igen. Omend det er noget rusten, er det langt fra det værste vi har set.

Vi skiller den hurtigt ad, og kan se at der kun er 2 bevægelige plader – i tillæg til bundpladen. Så nøglen har altså kun brug for 3 tapper. En relativt simpel lås – også for samtiden.Med lidt rengørring og pollering af delene, kunne den smørres og samles igen. I samme omgang fik vi tilpasset en nøgle. Det er ikke svært, men kræver lidt øvelse og tålmodighed.

Vi kan derfor nu give en demonstration af hvordan den virker.

Og til sidst lodde den fast på rammen igen (efter at denne er blevet renset helt af for maling – naturligvis).