Nogle gange har man behov for at specifik lås, men har ingen nøgle til låsen. I dette tilfælde var jeg faldet over en gammel tysk pladelås – som passer til den gamle slikautomat fra C. Kjærsgaards automatfabrik. Automaten har nemlig indtil nu haft en ukorrekt (og lidt ærgelig) kinalås – i mangel af bedre. Så den kan nu bliver ført tilbage til original stand med en tidsmæssigt korrekt lås.

Det er faktisk rimelig nemt at gå til, blot man går metodisk til værks – og kan finde en nøgle som man kan arbejde med. Heldigvis havde jeg 1 på lager og fandt også en anden hos en isenkræmmer.

Den ene pladenøgle stammer i øvrigt oprindeligt fra et gammelt National kasseapparat (som jeg dog aldrig har haft – Jeg har blot nøglen). Men alligevel en sjov detalje at bemærke.

I dette tilfælde blev det lidt besværliggjort, grundet at låse faktisk er klemt/nittet sammen. Det har ikke være tanken at den nogensinde skulle skilles ad igen.

Så nitten måtte slibes af på slibestenen. Så må jeg efterfølgende samle den igen med skruer – hvilket også er helt normalt på den slags låse (så det tager ikke noget væk fra originaliten).

Med nitterne fjernet, kunne jeg kigge indenfor. Der er 3 messingplader og 1 cylinder.

Først og fremmest skal nøglen tilåpasses cylinderen.

Dernæst skal alting rengøres og ordnes, så det er lidt, uden ridser/grater og i det hele taget i ordenlig stand.

Når det er på plads er det blot at sætte en plade i låse ad gangen og sikre sig at nøglen passer til pladen. Typisk skal enten pladen eller låsen tilpasses en smule. Det kan ofte være en fordel, hvis man vil gøre det lidt nemmere for sig selv, at finde den plade som passer bedst til hakket på den respektive nøgle, således at der ikke skal tilpasses for meget. Når nøglen kan flytten pladen frem og tilbage uproblematisk, kigges der på den næste plade. Osv. Indtil alle pladerne passer.

Hvis man slet ikke kan få det til at passe sammen, kan man overveje at åbne messingpladen helt op, således at der ikke er et hak som skal passe sammen med hakket i nøgle. Så vil den naturligvis være knapt så sikker og en smule nemmere at dirke op. Men det betyder jo intet ift. at sætte den i en gammel automat. Der kommer jo ikke lige en rendende og prøver at bryde ind i automaten.

Så er den der. Låsen virker nu igen, med en korrekt gammel nøgle til.

Jeg kunne desværre ikke finde nogle undersænkede maskinskruer i 3 mm med enkelt-kærv til formålet. Så et lille kompromis blev det til. Men ellers er den 100% i orden.