Som beskrevet i tidligere artikkel må man ofte selv leverer nøglen til automaten som man har erhvervet. Dette var tilfældet med låsen til pengekassen – og også med den primære lås til automaten, som vi her kort vil kaste et blik på.

Gennemgang af låsetøj

Inden låsen her bliver gennemgået er den blevet sandblæst. Derfor fremstår den helt ren. Dette er dog ikke nødvendigt, men blot praktisk for det videre arbejdere (bortset fra det sand som lå inde i låsen).

Låsen er, som den anden lås i maskinen, en pladelås. Denne skyder dog ikke en låsebolt ud, men istedet to beslag hvorpå der er monteret  nogle stænger, som så i praksis fungerer som låseboltene.

Seitz-werke-Zigaretten_primærlås-gennemgang (2)

Det overordnede princip er som med alle andre pladelåse – En lille håndfuld plader som skal falde i hak med nøglen. Her ses pladerne ude af låsen.

Seitz-werke-Zigaretten_primærlås-gennemgang (3)

Disse rengøres, samles og tilpasses. Der skal altid tilpasses lidt i både nøgle og låsemekanik, men det er som regel til at overskue hvis man har en god fil, eventuelt en slibesten, samt en systematisk tilgang til opgaven og en smule logisk sans.

Seitz-werke-Zigaretten_primærlås-gennemgang (6)

En afstandsskive var påkrævet for optimal stabilitet. Godt man er velforsynet. (Alle disse messingskiver er i øvrigt købt på et loppemarked for næsten ingen penge. De var at finde en en gammel dåse med nogle skruer som jeg erhvervede for en rund 10’er. Det bedste sted at finde gamle tidssvarende skruer, bolte og lignende er netop loppemarkeder og lignende).

Seitz-werke-Zigaretten_primærlås-gennemgang (5)

Her er den så færdig og tilpasset nøglen. Nu er det blot at skille det hele ad igen, smørre delene godt med en god låseolie og så ellers samle det igen.

Seitz-werke-Zigaretten_primærlås-gennemgang (4)

Tjek at den virker og monter den i automaten. Fremragende.

Seitz-werke-Zigaretten_primærlås-gennemgang (1)