Der er mange ting som bliver lavet når vi sætter en sådan automat i stand. Langt flere end vi dykker ned i et typisk projekt. Dels fordi vi enten glemmer det, eller fordi at det er for små til sin egen artikkel. Vi har et par af disse småting her. Så lad os løbe dem igennem.

Glasskiltene

Der er 2 glasskilte i denne automat, et i toppen og et i bunden. Det nederste skilt var okay, omend begyndt at vise tegn på afskalning. Det øverste var meget afskallet.

Det bliver sjældent godt at lappe sådanne skilte. Så man har typisk 3 muligheder:

  1. Skift skiltene ud / mal det om. Tager lidt af originaliteten – men kan være nødvendigt.
  2. Forsøg at lap grafikken. Kan lade sig gøre, men er typisk kun pænt hvis der ikke skal lys igennem. Med lys bliver det meget tydeligt hvad der lappet. Og det anbefales derfor ikke.
  3. Behold skiltene som de er. Lev med “patina’en”. Igen, dette fungerer også bedst hvis der ikke skal lys igennem.

Skiltet i toppen er desværre meget medtaget. Typisk for den tids automater, hvor varmeudvikling fra de oprindelige glødepærer, har gjort at alt malingen falder af skiltet. Det kan ikke redes og ser ikke pænt ud når det sidder i, da lyset kommer igennem hullerne. Desuden vil det blive ved med at “drysse” ned på varerne – og gøre skiltet endnu værre med tiden.

Så vi laver et nyt. Men gemmer det gamle. Det er jo sjovt at have, men dets tid i automaten er udtjent. Så det kan man jo hænge på væggen i stedet.

Skiltet i bunden er dog bedre. Mindre afskalning. Det er dog bare et spørgsmål om tid før at det ligner det andet. Så det skal reddes, ved at forankre malingen. Dette kan gøres ved at beklæde skiltet med lim på bagsiden således at det ikke skaller af yderligere. En god klistret spraylim som f.eks. denne fra 3M plejer at fungerer.

⚠️ Men test altid lige på et lille hjørne føst. Det er jo kemi og det ville da være ærgeligt, om lime opløste grafikken.

Lyset tændes

Herefter skal lyset / det elektriske genetableres i automaten. Vi prøver altid at bevare den oprindelige belysning, dvs. holdere, sokler og placering. Men ledningerne skal som regel udskiftes, hvilket også er tilfældet her, da de var helt møre.

Vi udskifter ligeledes de gamle glødepære til moderne LED pære – men naturligvis i de original porcelænssokler.

Der er vist efterhånden kun ganske få perrsoner tilbage, som vil våge den påstand at de tydeligt kan se forskel på lyset og foretrækker gamle en glødepære. Og desuden er varmen fra de gamle glødepærere jo den primære årsag til at glasskiltene afskaller. Så det skal vi ikke ud i. Særligt i disse energi-rigtige tider.

Med det på plads er der vel blot tilbage at tænde for lyset.

Godt tager det sig jo ud.