I et givet projekt er der altid en bunke dele som skal have “en tur” før de atter kan bruges. Oftest med gamle automater er dette enten jern / stål (skruer, fjedre, beslag mv.) og messing (håndtag, indkast, skruer osv.). Med andre ord en blandet landhandel. Her som eksempel – delene fra “Fyldte stænger” -slikautomaten.

Fyldte stænger automat - delene skilles ad (7)

Når man har alle skruer, bolte og andre metaldimser og dutter afmonteret, er flere måder at gribe det an på. Overordnet set afhænger det af forhold og ambitioner. I dette tilfælde var målet at nå igennem det hele hurtigt, men stadig med et acceptabelt slutprodukt.

Jern og messing

Alle rustne dele i en skål. Hæld derefter over med noget kemi som tager rusten. I dette tilfælde valgte jeg Borups “Stærk rust og kalkfjerner”, som indeholder phosforsyre. Andre syrevarianter kan også bruges, f.eks. saltsyre. Pas på med ikke at give det for længe (og pas på hænder og øjne, mv). Hvor lang tid afhænger naturligvis af syres styrke. I dette tilfælde lod jeg det ligger i cirka 15-20 min. Skålen blev rystet med jævne mellemrum for at banke løs rust fri, samt komme helt ud i krogene.

Fyldte stænger automat delene renset

Efterfølgende skyldes det hele af med vand. På de værste steder kan man eventuelt lige slibe efter med noget sand/vandslibningspapir eller en stålbørste. Slutteligt ligges det hele i WD40 inden det skal bruges.

Hvad angår messingdelene kan ovenstående metode også hjælpe. Det giver dog messing et underlig mørk overflade, som efterfølgende kan slibes væk med vandslibningspapir. Slutresultatet er dog meget nydeligt.

Fyldte stænger automat - dele klargjort