Udfordring: Hvordan fjerner man rust fra bemalet metal UDEN også at fjerne malingen. Ja det var spørgsmålet som skulle besvares ifb. restaurering af Delfa pastil automaten. Efter megen research og søgen på nettet valgte jeg at prøve med hvid eddike. Det virkede plausibelt at det kunne hjælpe med til at fjerne rust og ligeledes gøre dette relativt skånsomt. Produktet er tillige nemt at anskaffe og relativt ufarligt for både mig og miljøet – hvilket jo er værd at tage med.

Eksperimentet


 !! FORSØG PÅ EGNE ANTIKVITETER OG ANDET ER PÅ EGET ANSVAR !!


Jeg startede med at afprøve det på undersiden af maskinen for at bekræfte at malingen ikke umiddelbart tog nævneværdig skade. Da jeg følte mig relativt tryg ved processen, købte jeg 2 store 5 liters dunke med eddike i den lokale Irma. Som beholder brugte jeg en “bedroller” som jeg havde i forvejen.

Delfa pastillen edike og polering (2)

Princippet at man nedsænker emnet i et eddikebad i nogle timer (typisk 1-5 timer) og, cirka hver halve time, tager det op og forsigter skrubber på overfladen. Dette skulle givetvis fjerne anløbninger og rustne område og efterlade blankt metal og rengjort maling.

Jeg havde det vel i 2 timers tid alt i alt, med lidt let skurring indimellem. Jeg kunne da ser at det meste rust var væk og malingen var begyndt at lide lidt overlast enkelte steder. Jeg skyllede derfor grundigt efter med vand tørrede forsigtigt af med en klud. Derefter fik de lov til at stå et varm sted således at de hurtigt blev helt tørre.

Overfladen kan efter behandling virke en smule rug. Man kan derfor, med fordel, pollere efter med en fin slibecreme som f.eks. Slipol eller, som her, Gleerustol (det er det samme, men kostede halvdelen), hvilket giver en helt glat overflade – og det er som bekendt nemmere at holde rent fremadrettet.

Delfa pastillen edike og polering (1)

Konklussion og slutresultat

kasse-før-efterHelt overordnet set synes jeg behandlingen fungerede. Eddiken gjorde helt sikkert et-eller-andet, jeg har nu har en række blanke metalflader de fleste steder hvor der var rust. De anløbne plamager stort set helt væk.

Det er dog ingen mirakkelkur og man skal passe på. Det er en fin ballance at fjerne den rette mængde rust og skurresvampen skal ikke køres for hårdt på, selvom det kan være fristende.

Jeg vil tro at typen af maling som har været benyttet, ligeledes spiller en stor rolle for hvor meget det kan tåle. Eftersigende skulle eddike “kuren” dog virke på både akryl- og oliebaserede malinger. Dette har jeg dog ikke selv bekræftet.

Som med andre behandlinger af denne type skal man ligeledes være klar over at hvis malingen sidder fast på rusten, og man så fjerner rusten …ja, så falder malingen naturligvis af på de steder – Det er prisen!

front-skilt-før-efter håndtag-og-skuffe-før-efter På

Ovenstående billeder har jeg særskilt selv polleret messingdelene – så det kan eddiken altså ikke ta’ æren for.

Alt-i-alt er meget fornuftigt resultatet. Jeg vil helt sikkert overveje at gøre brug af denne behandling igen i fremtiden.

Jagten er nu gået ind på nogle Delfa-pastil blik-æsker. De er relativt almindelige, så det skulle kunne lade sig gøre. Jeg har i alt fald set en del på markeder rundt omkring – men sikkert ikke nu, hvor jeg rent faktisk skal bruge dem (sådan er det jo altid). Hvis nogle læsere ligger inde med nogle, så smid mig en mail.