Vi fik aldrig gennemgået Berliner Stern værket her på siden – selvom vi for nyligt fremviste den færdige automat. Så det er vist på tide. Værket er faktisk meget interessant. Det er noget anderledes end de vi normalt ser. Det minder mere om en Caille Eclipse, end en klassisk enarmet tyveknægt. Lad os kort kaste et blik på nogle af de interessant delelementer.

Afmontering af spillepladen

Den afmonteres helt simpelt, via en møtrik på bagsiden.

Den er lidt svært at komme til, men det er muligt.

Når den er afmonteret, finder man nogle kuglelejer – hvilke naturligvis er afgørende for om maskinen kører ordenligt rundt. På denne automat var de dog velsmurte og pæne.

Indledende rens og rengøring

Her har vi så værket, uden skiven.

Skiven kan nemlig (måske) ikke tåle den næste behandling: Petroleumsbad. Vi skal have fjernet skidt og snavs som sidder fast i gammel olie og fedt. Da det er oliebaserede produkter, skal vi bruge petroleum (eller lignende) til et rense det af.

Tip: Petrolium kan købes i byggemarkeder, men koster typisk 3 gange så meget som lampeolie. Lampeolie består af, ja gæt, petrolium – intet andet. Så køb lampeolie i stedet.

Vi sætter maskinen på et drypbakke (denne beregnet til våde vintersko, men det ved maskinen jo ikke).

Og så er det bare derudaf med penslen…

Efterhånden begynder værket af komme til syne, nu hvor snavset er fjernet. Så kan man se hvilke dele som er messing og hvilke som er stål.

Nu hvor værket er rengjort, skiller vi det ad. Man kan nemlig ikke komme ind alle steder og endvidere gør petroleum at metallet tører helt ud og begynder at ruste, såfremt man ikke giver det olie efterfølgende. Der er også noget at gøre for det visuelle, ved at tage sig af hver del. Alternativt kan man iblande een del fin smøreolie til fem dele lampeolie i forbindelse med rengøringen.

Udbetalingsmekanismen

Lad os se på udbetalingsmekanismen.

Efter den er helt rengjort, ser den således ud:

Og den virker som vist herunder.

Pumpe

Lad os også lige kigge nærmere på “timeruret”, som i denne maskine er i pumpe.

Før og efter

Ellers er det bare at gå det hele igennem, fra ende til anden.

Så lad os se værket før (tv) og efter (th).