Ligesom med Tivoli, skulle Bakken naturligvis også besøges her til Sommer. Bakken og Tivoli er både to meget ens og to meget forskellige oplevelser. Hvor Tivoli er meget finpudset og velovervejet i dens udtryk er Bakken langt mere folkelig og tilfældig. Det er også mit indtryk at forlystelsene på bakken er af ældre dato. Det kan jeg personlig rigtig godt lide. Der er både klasske racerbiler og styrkeprøver.

Besøget på Bakken havde ikke direkte som formål at se på automater eller besøge spillehaller. Men når man alligevel er der, trækker interessen helt naturligt lidt i den retning. Man kan jo ikke helt lade være. Så jeg var forbi dem alle. Ikke for at spille, men blot for at kigge. Nogle besøg var interessant, mens andre var mindre spændende. Lad os tage dem fra en ende af.

En meget sjov og hyggeligt indrettet automathal. Der er både velour og krystallyssekroner. God stemning. Og så har de faktisk også brugt et par enkelte gamle automater som dekoration. Og det kan vi jo rigtig godt li’ her på siden.

Den første man støder på er et gammel møntspil. Faktisk samme model som den vi selv har hængende, hvis jeg ikke tager meget fejl.

Derudover har de også en ældre Bally automat stående som pynt, samt denne plakat.

Wells Nevada….Øh Wells? Burde der ikke have stået Mills? Det er jo tydeligvis er en Mills Hi Top som er afbilledet. Det er sjovt! Mon det har været noget med manglende copyright til at bruge Mills navnet. Eller måske det bare skyldes en halvdøv grafikker da plakaten skulle trykkes. “…og så skal der står Mills Nevada under billedet“, “Ja ja, Wells Nevada – den sender jeg straks i trykken“. Hvem ved. Fed plakat ellers.

Collosseum

Hvis man søger en mere åben og lys spillehal, er Colosseum en af de mange muligheder.

Her er alle de almindelig moderne spilleautomater som ses i enhver automathal.

Mr Muscle spillehal

Klart den sjoveste af de almindelige spillehaller i min optik. Den har alle de rigtige ting hvis man skal underholdes, heriblandt en masse klassiske styrkeprøver og fede flippermaskiner.

Desværre er flippermaskinerne indstillet til kun at køre med 3 kugler / mønt (i stedet for 5). Det største problem er dog klart tilt funktionen. Den er helt hysterisk. Bare en kat nyser går bolden gå tabt. Det gør hurtigt at man mister lysten til at spille, når man i praksis kun får lov at spille 1, måske 2 af sine 3 kugler færdig. Jeg opgav i alt fald hurtigt at kaste flere penge i. Ærgelig. Der kunne man ellers nemt have brugt en eftermiddag.

Heldigvis er der aldrig sjove ting at finde her. Blandt andet flere klassiske styrkeprøver: Boksebolden, Tyrehorn “El Toro” og naturligvis ikoniske Mr Muscle, som hallen er opkalt efter. Ironisk nok virkede netop Mr Muscle slet ikke da vi var forbi.

  

Men ellers helt sikkert et besøg værd. Og billigt, da kun få af automaterne virkede ordenligt. Så slå et smut forbi – Om ikke andet, så blot for at kigge.

Hesteskoen

Er med mere til nyere tyveknægte er Hesteskoen er en helt regulær spillehal af den klassiske slags.

Der er intet af interesse for os. Kun nyere spillemaskiner af den slags kun med knapper (som man derfor ikke bør kalde en enarmet!). Mens ellers pæn og nydelig. Sikkert et rigtig godt sted hvis man er til den slags maskiner. Så den bør derfor nævnes.

Bakkens legehus

I bakkens legehus, som faktisk er et meget underholdende sted, findes der naturligvis et par gamle bamsekraner. Fedt!

25eren (Malmøkroen)

Faktisk ikke en spillehal, men sjovt nok det sted på bakken som har flest sjove og gamle automater.

Det første som møder en, når man kommer ind, er en gammel C. Kjærsgaard vareautomat som har solgt C.W. Obel cigarillos.

Og lidt længere inde en tændstiksautomat fra Wistoftfabrikkerne ved siden af en samling emaljeskilte.

På modsatte væg finder man så en, faktisk relativ sjælden, Cubo-Mat. Ikke helt så gammel som de 2 foregående automater, men bestemt en rigtig sjov ting. Utrolig dekorativt.

På samme væg finder man endnu en bamsekran. Herligt!

Faktisk en tidlig og rigtig fin version, med træudskærringer og det hele.

Ved siden af kranen, som man kan se på billedet herunder, sidder noget helt andet.

Jeg vil tro at der er tale om noget fra et skydetelt. Det virker til at man kan trykke på pladen i toppen, hvilket så givetvis skulle sætte gang i mændene, som udspiller en scene fra et værtshusslagsmål. Også en gammel og virkelig spændende ting. Om den er komplet tør jeg ikke sige. Jeg tvivler dog (da der ikke skete noget nok, da jeg trykkede på pladen). Men måske der er nok til at man kan få liv i den igen. Den kunne virkelig være sjov at restaurere.

Og det bliver ved. Helt inde bagerst finder man endnu en sjov ting. Et af de gamle roulette/tombola -borde.

Det fungerede oprindeligt ved at man trykke på en stang med et stort træhåndtag på, gentagende gange – og ligesom “pumpede” det igang. Men her et det blevet gjort hele elektrisk, for således at kunne underholde de besøgende, da det er indrettet som bar-bord. Godt tænkt.

Så ham som ejer malmökroen er givetvis en samler selv, som i løbet af årene har fået raget lidt til sig. Helt sikkert et besøg værd. Og så kan man jo lige nyde en kold øl imens.

Afsluttende ord

Der er faktisk også andre spillehaller/arcades på bakken; Det blå husLidoarkaden og Aladdin. Men de var ikke rigtigt interessante i denne sammenhængende. Alt i alt er der rigtig meget at se på her, sammenlignet med både Tivoli i København og i Århus, for den sags skyld.

Så konklussionen bliver: Hvis man er interesseret i gamle automater, er Bakken helt bestemt et besøg værd. Man skal dog stadig lede efter dem og finder man dem, er det de færreste, som man rent faktisk kan prøve. Men det gør heller ikke noget. Men de er der! De findes.! Man kan røre ved dem. Jeg synes i alt fald at det er sjovt. Når man lægger det sammen med de mange klassiske forlystelser – og godt dansk sommervejr, bør man bestemt slå vejen forbi Dyrehavsbakken.