Den gamle cigarautomat fra Wistoft har stået og samlet støv, siden vi hentede den for et par måneder siden. Den var lidt svær at komme igang med, da det krævede en større indsats at få den splittet ad; rustne bolte, bøjet metal og vægten. Og inden da ville der ikke så meget man kunne ordne eller forberede. Desuden har andre projekter (herunder en bogudgivelse) taget præcedens.

Her i weekenden tænkte vi så at: “Nu måtte det være”. Så vi gik igang fra en ende. Efter en masse besvær ved at fjerne de gamle låse fra døren, samt bundpladerne i skufferne, kom den først større mekaniske udfordring: Hvordan afmonterer man skufferne?

Wistoft cigarautomat skilles ad (8)

Umiddelbart lod det slet ikke til at lade sig gøre. For det første var skuffe 1 frosset helt fast og lod sig slet ikke rokke. Der måtte meget slid og vold til før den gav sig.

Der var ingen låsemekanisme eller skuer som kunne muliggøre af skufferne kunne afmonteres. Vi endte med at måtte bore 2 nitter ud på hver skuffe. Herefter kunne de nemt tages ud. Vi erstatter nitterne med små fine bolte med gevind, således at dette ikke bliver et problem igen, næste gang (om endnu 100år?) når den igen skal restaureres.

Wistoft cigarautomat skilles ad (13)

Dernæst var det bare at fjerne resten af småtingene, troede vi. Den lange plade bagerst i kabinettet bliver holdt fast af 2 stave som har nogle paler igennem. Det viste sig efter meget besvær at disse IKKE er låsepaler, men blot håndtag som sidder fast. Man skal istedet løsne 2 skruer herunder vist.

Wistoft-cigarautomat-skilles-ad-12

Når disse er løst kan stavene hives op og ud. Desværre knak den ene skrue – så vi måtte banke palen ud med en dorn. Heldigvis var det skruen til venstre, da palen til højre ikke stod til at banke løs. Således var kabinettet nu helt ryttet.

Wistoft cigarautomat skilles ad (21)

Efterfølgende konstaterede vi, at man ved at fjerne visse skruer og paler, faktisk kan pille hele bunden ud.

Wistoft cigarautomat skilles ad (20)

Hvilket jo er super lækkert, omend ville have være rart at vide lige efter vi havde fjernet skufferne. Nåh, det gør det i alt fald meget nemmere at bore gevind, samt rense og rette ud.

Wistoft cigarautomat skilles ad (23)