Så måtte vi til det. Turbonautomaten havde nogle alvorlige problemer med rust – heldigvis primært udvendigt – er det var ikke noget som kunne ordnes med nænsom hånd. Så vi startede med det grove sandpapir og en hammer + mejsel kombo, til at fjerne større rustflager.

Efter at vi havde været godt og grundigt rundt omkring, så den således ud.

Der var stadig lidt rust i overfladen, men i store træk var vi kommet ned til metallet. Der var heller ikke noget løst maling tilbage, overfladen var klar til videre behandling.

Vi besluttede os for at prøve et nyt produkt. En rustfjerner som smøres på i et tyndt lag (opløsningen er meget tynd i sig selv). Produktet reagerer med rusten og alle steder hvor der er spor af rust, bliver overfladen helt sort og fast – som man kan se på billederne herunder. (Før til venstre, efter til højre).

Den fik naturligvis samme behandling på indersiden. Rusten fjernes med sandpapir, stålbørster og ståluld. Herefter påføres produktet, som skal hærde i cirka 24 timer inden overmaling.

Herefter var det igang med spartling og gentagende sliberier, således at huller og andre ujævnheder bliver fjernet. Herefter kan automaten grundes med en primer – som altid. Her har den fået første gang på siden…

Og her slutresultatet set fra toppen (dog inden den har fået lak). Meget nydelig. Det lykkedes os at finde en næsten identisk farve (guldbronze), som den automaten havde originalt fra fabrikkens side.

Herefter var det videre til fronten. Den var også noget rusten, særligt på de øverste flader, hvor vand tydeligvis havde fundet sig til rettet over mange år.

Det havde også gjort at den låsepal, som fæstner lågen i den ene ende, var rustet fast. Det havde nær gjort at vi ikke kunne åbne automaten til at starte med. Med lidt vold lykkedes det dog alligevel, men hvis automaten skal samles igen, måtte palen ud, således at vi kunne fabrikere en ny. Den eneste måde var at bore den ud. Heldigvis var den lavet af jern (nok også derfor den var rusten), så et godt bord fik hurtigt gjort kål på den.

Vi fortsætter derefter med at slibe den over, med noget sandpapir og en metalfil. Herefter lidt lettere spartling, hvorefter den stod klar til at modtage maling.

Herefter bliver den hængt op på vores “patenterede” malerophæng.

Og så grunder vi den med rustbeskytter.

Der er ingen grund (hæhæ) til at komme hele vejen ind bagest. Blot på de flader som skal genmales med guldspray. Jeg synes også lige at vi skal se den komplette opstilling – et flot eksempel på at bruge hvad man har ved hånden…

Derefter får den nogle lag med slutfarven. Og til sidst to gange lak, for at sikre glans, samt give overfladen slidstyrke.

Hylderne

Så var der “kun” tilbage at se på hylderne. De var både snavsede og rustne.

Vi fjerne snavset med en højtryksrenser. Det var ret effektivt.

cof

Den skulle dog gåes efter med sandpapir for at få rusten helt af. Hvorefter den skulle primes og males igen.