Hvordan restaurerer man en automat som man i bund og grund ikke ved hvordan så ud dengang den blev produceret. Tjah, det korte svar: Kvalificeret gætværk.

Det lange svar: Man laver en masse research og sammenholder det man finder med noget eksisterende som ligger tæt på …og beskriver forløbet på sin blog!

Kabinettet

En ting som er relativt sikkert er, at kabinettet ikke altid har været rødt. Det har nok engang været overfladebehandlet råt træ; olie eller lak – det var næsten alle automater fra den periode. Endvidere er der flere detaljer rundt omkring som peger i retning af at den røde farve er “eftermonteret”, so to speak. Bl.a. er pianohængslet som holder døren kun delvist malet og rammen er ikke ordenligt malet i kanterne, ligeledes på indersiden. Det tyder på at det er gjort efter den er samlet.

Rideren på regnbuen (DEWAG) - skilles ad (1)

Spillepladen

Spillepladen har givetvis altid været blå, men er falmet en del i årenes løb. Faktisk har en tidligere automatansvarlig ment at den godt kunne trænge til en ny overflade, hvorefter den er blevet beklædt af en vinyl-agtig blå folie. Den kunne vi så skrælle af.

Rideren på regnbuen (DEWAG) - spillepladen skrælles (2)

Faktisk meget godt tænkt, da det sikkert har gjort at mønterne har kunne glide noget bedre.

Jeg havde håbet lidt på at der under folien var nogle grafikrester eller andet som kunne give et fingerprej i forhold til designet, men ak nej. Intet. Eller faktisk var der 4 sømhuller i toppen til højre, hvilke man måske kan ane på billedet herover. Det fortæller os at der på et tidspunkt har været monteret et skilt af en slags. Givetvis instruktioner, pris eller fabrikant navn.

På billeder herunder ses den rene spilleplade og et ordenligt vred vinylfolie i hænderne på undertegnet.

Rideren på regnbuen (DEWAG) - spillepladen skrælles (1)

Nåh, hmm. Hvad så med designet? Ja, vi har jo faktisk allerede fundet LIDT i form af et gammelt foto fra tidligere artikkel. Her ses et billede (til ventre herunder), af en slags, oppe i hjørnet – antageligvis en regnbue og nogle skyer, da navnet på automaten da giver mening. Desværre er billedet dårligt og i sort/hvid, men når man kigger på automater af denne type har de ofte forskellige farver for hver række mønter, som er tilfældet med Das Blaue Wunder (til højre herunder).

Der Reiter auf dem Regenbogen. 1931 Dewag Santelmann - Das Blaue Wunder

Konklusion

Sammenholder man dette når man frem til: En automat som har en blå baggrundsfarve, en regnbuegrafik i øverste højre hjørne som sansynligvis afspejles i farvede kolonner hvor mønterne løber. Kabinet af træ.

Hvad vi mere præcist finder ud af, må du vente lidt med at se.