Vi ser tit snyd og fusk med de gamle spilleautomater, som vi sætter i stand. Der er udført en lang række forskellige mekaniske løsninger, for at sænke udbetalingsprocenterne. Det er altid sjovt at se tilbage på, men selvfølgelig ærgeligt for dem som rent faktisk spillede på automaterne i sin tid.

Hvis en enarmet tyveknægt f.eks. giver 80% tilbagebetaling og man så, via et simpel mekanisk indgreb, sænker denne til 70%, vil det betyde at huset har øget som indtjening på maskinen med 50%. En ret betydelig forøgning, som derfor gangske naturligt, har fristet mange teltholdere i tidens løb. Særligt fordi at det samtidigt “kun” sænker gevinsten hos den spillende gæst med 12,5%. Så det er ikke noget den almindelig besøgende vil bemærke.

Vi har derfor også set det i et utal af variationer. Vi har set snyd med lus på et rotomat, plombering og oversprings-skiver af en Mills Hi-top og blokerede udbetalingshuller på en Rol-A-Top, samt mange flere eksempler.

Fælles for dem alle var dog at, selvom det var regulær snyd, var spillet stadig 100% tilfædigt. Du kunne altså teoretisk set stadig få jackpot 3 gange i træk på den enarmede, selvop der var fidlet med udbetalingsprocenten. Spillet var per definition total tilfældigt – altså et lykkespil / game of chance, om man vil. Sådan et det ikke i dag…

Spilleautomater i dag er en computer. Hvad end du spiller på nettet eller på de fysiske maskiner i kioskens baglokale, er alt beregnet på forhånd. Ja okay, der er lidt tilfældighed for at gøre det uforudsigeligt, men der er i store træk på forhånd udregnet, hvad som skal udbetale og hvornår. Du får altså ikke jackpot 3 gange i træk. Det vil også sige at man faktisk ikke kan være tilfældigt heldig. Vinder du den store jackpot var det fordi at maskine var pre-programmeret til at udbetale den netop der.

Heldigvis er reglerne for tilbagebetaling langt mere strenge i dag, så man bliver ikke snydt for så store beløb – til gengæld sker det automatisk. Selv med en tilbagebetalingsprocent på 90%, er det stadig i praksis bare en computer som hæver 100,- på din konto hver andet minut og sætter sætter 90,- tilbage. Det er unægteligt lidt fjollet at spille på den slags automater – men hver sin lyst.

Det samme gælder næsten alle andre spil i arcaderne i dig. Jeg faldt for noget tid siden over denne video, hvor en person afprøver netop dette. Den er faktisk meget interessant.

I forlængende deraf er det faktisk også meget sjovt at se på de klassiske tivoli-spil, hvor man kaster bold, vælter dåser og andet.