Lad os kaste et blik på det mekaniske værk i denne gamle Tivoli automat. Værket er tilsyneladende et gammelt Tura-værk fra 1930erne. I store træk er det som man kender det. Den eneste større forskel er, at valserne er afmonteret og erstattet med en elektromekanisk anordning.

Tivoli Pantomime - værket (6)Tivoli Pantomime - værket (9)Tivoli Pantomime - værket (10)

Princippet er for såvidt relativt simpelt.  Valserne er erstattet med fastlåste plader, hvorpå der er monteret 10 messingstykker (svarende til de 10 mulige frugt symboler på hver valse).

Tivoli-Pantomime-værket-messing-og-kobberplade-illustration

Disse messingplader [ 1 ] er så igen forbundet til en ledning på bagsiden som går op til et stik.

Tivoli Pantomime - værket (1)

Den anden pol udgøres så af en kobberarm [ 2 ] som kører rundt og danner kontakt med een messingplade af gangen. For hver af de respektive messingplader er der forbindelse til en pære i spillepladen, som så lyser når armen kommer forbi og danner kredsløb. Her ses udtagene på bagsiden af værket.

Tivoli Pantomime - værket (5)

Disse forbindes med han-stikkene i automaten. Nydeligt lavet. Man kan nemt afmontere stikkene og tage værket ud, i forbindelse med servicering eller lignende.

Tivoli Pantomime - Kabinettet skilles ad (4)

Der er nogle enkelte løse forbindelser i det elektriske, som ellers i øvrigt fremstår i nogenlunde stand. Det skal naturligvis fuldt serviceres, så det bliver 100% sikkert anno 2016.

Den største arbejdsindsats bliver dog den mekaniske del af værket. Det kan startes (selvom det er svært pga. at det binder), men det kører slet ikke rundt. Det eneste som kører rundt er urværket – og det lyder ikke for godt. Hør selv.