Noget unikt ved Seitz-werke maskinen, sammenlignet med andre vi har set, er den mekaniske mønttæller som sidder i maskinen.

Som tidligere nævnt har denne maskine 2 møntindkast*. Det øverste er til flere mønter af en type og det nederste til 1 mønt – typisk af en anden type. Således kunne man f.eks. betale med 4 x 25 øre i den øverste eller 1 x 1 krone i den nederste. Eller man kunne, som har været tilfældet med denne specifikke maskine, trække 2 forskellige produkter.
*) Faktisk har den 3, men det ene; det nederste; er blændet af og ikke i brug.

2015-01-13 23_11_54-Seitz-Werke-Zigaretten-automat-tear-down-13-e1420994506550.jpg (JPEG Image, 1509

Mønter som bliver kastet i den nederste “slot” vil, efter indledende mønttjek, gå direkte videre til udbetaling af varen. Mønter kastet i den øverste slot derimod, vil først skulle udbetale varen når en given mængde var opnået. Videre i denne artikkel vil vi se nærmere på dennes konstruktion.

coincounterexplained

  1. Møntindkast og validator. Her bliver møntet tjekket. Er den for stor, for lille eller magnetisk vil den ikke komme videre.
  2. Nedfaldssliske. Mønten triller igennem denne for til sidst at nå ned til mønttælleren.
  3. Rør til pengekassen. Mønter som lander her vil falde direkte i pengekassen derunder.
  4. Rør til vareudlevering. Mønten som lander her vil ligge klar til at det bliver trukket i håndtaget på forsiden. Denne vil dernæst skubbe varen frem til lågen og til sidst selv falde ned i møntkassen.
  5. Mønttæller. Lad os se nærmere på hvordan denne virker.

Et nærmere kig på Mønttælleren

Her ses mønttælleren “up close and personal”, ude af maskinen.

Seitz-werke_Zigaretten-Coin-counter03

Åbner man den, tager den sig ud som følger.

Seitz-werke_Zigaretten-Coin-counter02

Og efter en hurtig gennemgang af delene, lidt pænere…

Seitz-werke_Zigaretten-Coin-counter01

Den består helt simpelt af 4 dele. Selve omslaget (kassen), 2 vippearme og en plade på fronten med tallene 1, 2, 3, 4, 5 som bestemmer antallet af mønter som der er behov for.

Herunder kigger vi inden i mønttælleren som er blevet fyldt op. Den femte og sidst mønt vil falde ned til venstre, ramme vippearmen i bunden, hvilken er forbundet til pladen på forsiden. Vi måtte konstruere en ny og mindre version af den øverste vippearm, for at 50 ørene kunne passere. Den originale ses ved siden af mekanismen, til højre. Kun en lille forskel på de to, men det har stor betydning.

Seitz-werke_Zigaretten-Coin-counter-modif

In action

Bemærk at den herunder er sat til at tage 5 mønter. De 4 første vil lægge sig i højre side, indtil den femte og sidste mønt falder ned i venstre side, rammer vippearmen og sender hele rækken ud af bunden.

Snedigt…