Overordnet beskrivelse

Automaten er relativt simpel konstrueret. Den består af et møndindkast, med tilhørende mønt-tjek. Hvis mønten er korrekt (dvs. den størrelse og diameter, som fabrikanten ønsker at modtage), falder den ned igennem et rør og lander på en arm hvorefter skuffen kan trækkes ud. Hvis mønten er forkert, falder den ud af mønt-tjek-mekanismen og lander i penge-retur -bakken.

Når mønten ligger klar på armen tilhørende skuffen, holdes en låsemekanisme tilbage og skuffen kan trækkes ud. Skuffen sidder i forlængelse af et rør som indeholder pastiller (eller andre æsker). Skuffen trækker 1 pakke med ud hver gang den hives frem.

Låsetøj og nøgle

Jeg skilte låsen ad og kunne konstatere følgende: Den består af en cylinder, som frit kan dreje rundt. Der er 4 plader med fjeder på som tjekker mønsteret på nøglen (som jeg ikke havde) og naturligvis en låseplade som går ud og låser. Her ses låsen skilt ad og rengjort.

lock-key-2-disasembled lock-key-3-disasembled-2

Man kan flytte rundt på pladerne som man ønsker, hvis man vil skabe et andet pasmønster til en nøgle.

Det viste sig at ingen låsesmede længere laver denne type nøgler, så den eneste løsning var at producere en nøgle selv. Hos en antikhandler fik jeg skaffet en gammel pladenøgle som jeg kunne tilpasse med en fil – det var ikke kompliceret, men krævede blot lidt tålmodighed.

lock-key-1 lock-key-4-inside

Så var der blot tilbage at montere den i maskinen igen…

Tjek af mønt ved indkast

coin-check-1

Da jeg fik maskinen var den tilpasset danske 25 ører. Jeg kan dog se at den har være modificeret, så det er muligt at den oprindeligt har være konstrueret til at modtage 5 øre eller 10 øre.

Det er meget normalt at sådanne gamle maskiner har været tilpasset en eller flere gange, for at korrigere for inflation, produkter eller blot prisændringer fra ejeren.

Da jeg skal bruge maskinen til Gajol og lignende æsker, synes jeg at det ville være

passende at ændre den til at tage danske 10 kroner i stedet. Norm

alt ville jeg ikke ændre en automat væk fra den original stand. I dette tilfælde vil min konvertering dog bringe den tilbage til en mere original stand ved at fjerne gamle modifikation og udføre nogle småjusteringer. Derved vil man også nemt kunne ændre den tilbage til at modtage 25 ører igen, skulle det blive aktuelt.

coin-check-7 after-3-indvendig

I billede ovenfor, til højre, ses det indvendige i maskinen hvor mønten falder ned i “retur” udtaget, hvis den ikke bliver godtaget.

coin-check-6

Her ses mønt-tjek mekanismen, taget ud af maskinen og gamle modifikationer (skruer mv.) fjernet. 

coin-check-8-restored coin-check-9-restored

Skuffe udtræk

Når man skal have en æske med pastiller, skal man hive en skuffe ud. Her ses skuffen og tilhørende mekanik.

tray-1-before tray-mechanics-3

tray-mechanics-2 tray-mechanics-5

Efter restaurering af skuffen

Håndtaget er blevet poleret (ja, der var faktisk messing inde under al det snavs) og alle de indvendige mekaniske dele har været ude for at blive renset og smurt.

tray-2-after tray-mechanics-7-restored tray-mechanics-8-restored

Skuffens mønt-validering

For at man kan trække skuffen ud skal en mønt være på plads. Dette kan godt drille lidt, men når det hele flugter 100% og er smurt og renset, virker det glimrende.

tray-coin-check-2

Den restaurerede udgave

Og her et nærbillede af mekanikken efter den er blevet reset og gen-monteret i maskinen. Messing er nu engang nydeligt.

tray-coin-check-4-restored