Der er flere måder hvorved rust kan fjernes fra bemalet jern. Nogle af dem er dog ret hårdhændet, både for automat, hænder og miljø. Vi har tidligere, med rimelig succes, eksperimenteret med eddikebad. Dette er dog lidt besværligt, langsommeligt og kan gøre malingen blød og skrøbelig. Vi ville derfor forsøge os med en anden metode denne gang.

Jeg havde læst et sted at en blanding af bagepulver, citronsyre og eddike skulle være effektivt. Så det ville jeg prøve.

Afprøvning

For ikke at ødelægge hele automaten, hvis det viste sig at være en hidsig omgang, valgte jeg at afprøve det på skuffefronten først, da den var afmonteret og fint kunne ligge på bordkanten. Den var kun blevet tørret af med en klud og så således ud:

Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - maling renses (2)

Herefter lavede jeg en flydende “pasta” bestående af Natron, citron og eddike og smurte pladen ind.

Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - maling renses (3)

Med en skuresvamp arbejdede jeg løs på overfladen. Der skal skrubbes en smule med oversiden. Brug en blød skurresvamp! Nogle af dem kan være voldsomt hårde i top-filten; dem ville jeg nok ikke bruge, da det kan tage malingen med af.

Resultatet blev overraskende godt.

Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - maling renses (1)

Blandingen har vist sig effektivt til at fjerne indgroet snavs og rustpletter. Så vi turde godt prøve den på resten af automaten. Dette skulle dog foregår udendørs.

Rensning af kabinettet

Alle ingredienserne blev slæbt udenfor. Hertil et par gummihansker. Ikke at blandingen som sådan er farlig for huden i kortere tid, meeeen – man skal dog lige

Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rustfjerner kit

Her er nogle billeder af udgangspunktet:

Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rensning af kabinettet før (1)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rensning af kabinettet før (2)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rensning af kabinettet før (3) Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rensning af kabinettet før (4)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rensning af kabinettet før (5)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - rensning af kabinettet før (6)

Og her er nogle billeder af slutresultatet:

Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - efter (4)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - efter (5)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - efter (3)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - efter (1)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - efter (8)Robert Funck Jensen - Engel og Kiskys vareautomat - efter (6)

Kaster man et hurtigt blik på de to billedeserier er det tydeligt at der er en klar forskel. Det tog vel omkring en times tid alt i alt.