Vi har fået en interessant automat ind på værkstedsbordet. Et gammel kuglespil med spansk tekst. Spanien er kendt for mange ting, men fabrikation af spilleautomater i gamle dage, er ikke en af dem.

Første indtryk

Automaten lader ved første indtryk at være i rimelig stand. Flere åbenlyse mangler springer naturligvis i øjnene og spillepladen mangler vist en beklædning. Men kabinettet er pænt og alt lader umiddelbart til at være der.

Grafikken på spillepladen

Grafikken på spillepladen er rigtig pæn. Men alt står på spansk. Vores første tanke er naturligvis at dette er en fransk automat i spanske klæder, men omvendt ser alt jo meget rigtigt ud.

Mønter fundet i maskinen

I automater finder vi flere slags mønter – Et lille udpluk heraf, herunder. Dels lader der til at være en slags tokens / præmiemønter som har forskellig værdi. Man må formode at man har kunne vinde disse mønter og de således har kunne indløses til præmier / forbrug (“consumo”).

Hvad angår de faktiske reele mønter er det lidt en blandet landhandel, med flere forskellige slags mønter. Bl.a. franske centimer fra midt-1800-tallet, hvilket naturligvis ikke giver mening da automaten jo ikke er så gammel (formodes at være fra mellemkridstiden).

Det mekaniske / teknikken

Det første som møder os når vi åbner automaten er denne beholder, som kan fyldes fra toppen.

Efter lidt overvejelser konkluderer vi at det nok har været en slags dispenser til slik – muligvis tyggegummi eller andet kugleformet og spiseligt. Vi finder nogle tyggegummikugler frem og tester mekanikken…

Så man får altså tyggegummi. I alt fald i nogle situationer.

Lidt yderligere tweaking senere og vi har så små fået automaten til at virke – I alt fald grundlæggende. Det krævede at vi fandt nogle stålkugler i den korrekte størrelse, da dem som lå i automaten ikke virkede korrekt.

Automaten virker forsat ikke korrekt og der er stadig mange ubekendte, men den er på vej….