Rengøring, rensning og smørring

Ud over en masse kosmetik, trænger automaten først og fremmest til at blive gjort ren. Der er trods alt tale om en automat som skal dispensere noget man putter i munden. Og man har jo ikke lyst til at spise tyggegummi med 100 år gammelt snavs og skidt på. Så alle delene skal skilles ad og rengøres.

Dette har også den positive sideeffekt, at automaten formentlig kører bedre efterfølgende.

Bemærk i øvrigt hvor lækkert automaten er konstrueret. Hele pladen er et solidt stykke støbegods. Så der er ikke noget som kan gi’ sig over årene og alt sidder præcist hvor det skal være. Det gør naturligvis også automaten forholdsvis tung.

Marca Giralda + Aparato Vendedor Automatico. Hvad er historien?

Hvad er historien med denne automat? Og kan den virkelig være spansk. Vi har ikke kunne finde noget på det spanske patentnummer 127616, men det skyldes nok bare at vi ikke ved hvor vi skal lede.

Vi har søgt i alle de opslagsværker som vi kender til uden at finde den pågældende automat. Vi har dog fundet andre billeder af tilsvarende automat på nettet og alt tyder faktisk på at den er god nok. Automaten er lavet til det spanske marked (om den rent faktisk er fabrikeret i Spanien, tvivler jeg meget på).

Giralda er klokketårnet på katedralen i Sevilla. Og “Marca” betyder “mærket”. Så det er automaten med “klokketårnsmærket”. Hvad man skal lægge i det ved jeg ikke. Jeg kan dog konstatere at der er mange virksomheder som igennem tiden har brugt dette klokketårn og afbildninger af samme på alverdens produkter. Så måske det har været et kvalitetsstempel?

Ligeledes er den andet del af navnet: Aparato Vendedor Automatico, jo blot en beskrivelse af at det er et aparat med vareautomat og automatik. Det hjælper heller ikke.

Kigger vi på intruktionssedlen beskriver den som følger.

Spansk

Ingresar una moneda de diez centimos bajar la palanca y el aparato entregara una confitura, y caere una bola. Introducir la bola en los casilleros que indica premio.
Girese la palanca de la izquierda hacia abajo y aparecepor valor de 20, 30, 40, 70 centimos, que se pagara en el mosfradoren con sumo

Hvilket betyder noget i retning af…

Indtast en 10 centimer, tryk håndtaget ned. Automaten vil levere noget slik, og en bold vil falde ned.
Skyd bolden afsted og ram huller som angiver “præmien”.
Drej håndtaget i venstre side, og et værdimærke på af ​​20, 30, 40 eller 70 centimer udbetales. Dette kan benyttes som betales ved skranken.

En fin og korrekt beskrivelse af hvordan automaten bruges. Men det hjælper ikke rigtigt til at identicere fabrikant eller oprindelse. Alt tyder dog på at den bestemt er spansk.