Da Tura i sin tid skulle konstruere fodboldspillet valgte man, måske for at peppe spillet lidt op, en løsning med at indsætte 2 hjørnespillere i hver ende – foruden målmanden. Disse spillere skulle så være aktive i form af en elektromekanisk løsning.

En følsom kontakt, som ved boldens relative lette berøring, kortsluttes og får en spole med jernkerne som trækker et anker (solenoide), til at skyde bolden tilbage i spillet. Altsammen fint nok, altså lige bortset fra at 3 af de 4 solenoider der skulle have siddet dér var fjernet. Det så vi ikke da vi købte det, idet at spillekassen ikke kunne åbnes, fordi nøglerne til låsene manglede.

Den ene solenoide der var tilbage, kunne dog bruges til at se ideen i bl.a. det mekaniske set-up. Spolen var dog med en tyk kobbertråd på sølle 2 Ohm. Det vil have betydet en strømforsyning til at drive de spoler, skulle være med en anseelig strømstyrke – dyrt – stort og tungt elektronik (og farligt). Hva’ så?

Vi måtte anskaffe 4 nye. Det lykkedes at finde 3 spoler den sidste måtte vi vikle selv. Spolerne er på ca. 20 Ohm og en trafo på 20-30 Volt til at drive disse var noget vi havde på lager.


En strømforsyning skulle strikkes sammen i datidens look – med ledningsføring hen til de 4 solenoider.

Endvidere skulle så laves en kontakt – følsom nok til at kunne kortslutte ved, den vel en 4-5 gram, lette plastikbolds berøring.

På foto herunder ses kontakt-sættet. I bunden sidder jern-ankeret hvorpå der er monteret en messingarm (det er den som sparker til bolden) og ovenpå denne – isoleret fra armen – en tynd tinplade som så kortslutter til armen ved let berøring.

Her en illustration af princippet.

For at undgå den helt store gnist som opstår når kontakterne aktiveres har vi anbragt en kondensator over spolen og for at tage den modsat rettede spænding (som jo fremkommer når man fjerner spænding fra en spole) er så en diode blevet monteret. Uden disse komponenter ville gnister ødelægge og svine kontakterne til alt for hurtigt. På billederne herunder ses de 4 “hjørnesparks”-enheder.

I forbindelse med spillets fuldstændige færdiggørelse, vil vi på en video demonstrere bl.a. disse funtioner.

Vi har i forbindelse med arbejdet, lavet følgende diagram.