I vel stort set alle gamle enarmede tyveknægte, styres slagets gang – timningen, af et inerti-urværk basseret på en propel. Det er  ikke tilfældet i denne Caile konstruktion.

Som det fremgår af nedenstående videoklip, benyttes en stor luftpumpe, som drosles tilpas ned med en luftskrue  (som i øvrigt manglede) – denne ses i toppen af pumpen. Pumpen virkede faktisk slet ikke, så den skulle skilles ad og friskes op. Desværre ses engang imellem at disse pumper bliver servicerede med uheldige smøreolier ikke beregnet til formålet, hvilket ofte resulterer i at gummeskiven, i cylinderen, bliver mere eller mindre opløst – hvilket også var tilfældet her i øvrigt for de 2 andre luftcylindre i maskinen. Her skal bruges en vandbasseret silicone – f.eks “Super-lube”, som med uovertruffen fordel kan benyttes til gummi og plastikdele og lign.

Stemplet i cylinderen bliver trukket tilbage af de 2 fjedre (hvoraf den ene manglede) som ses på hver side. Timingen er ikke så præcis som med et urværk og derfor vil man opleve at tiden kan variere en smule, afhængig af temperatur og hvor lang tid der går imellem aktivering af mekanikken. Det er ikke graverende og de fleste vel nok ikke bemærke variationerne.

Den store kraftige blanke fjeder der ses ved pumpens højre side har intet at gøre med denne funktion – det er kicker-fjederen som sparker det store roulettehjul i gang (denne manglede for øvrigt også – men herom senere…