Vi har fået en sjov gammel fransk knipsekasse ind. Den har flere meget atypiske elementer og trænger desuden til at alvorlig overhaling.

Først of fremmest er bagpladen af støbt metal. Det har vi ikke set før. De plejer altid være af træ.

Det har naturligvis både fordele og ulemper. Fordelen af at den ikke slår sig og derfor altid vil være relativt lige. Endvidere virker det meget lækkert at den er af metal. Ulemperne er dog at hvis noget går galt kan det næsten ikke repareres. Og så kan den ikke skilles ad. Dvs. man kan ikke tage listerne af inden man maler den, da de jo er støbt fast. Den er også noget besværlig at ombygge til anden mønttype, da man ikke kan flytte rundt på del-elementerne.

Den virker faktisk nogetlunde hvis man lidt løseligt samler den.

På automaten fremgår navnet. “Gilbert Villaume”. Det har sikkert været det lokale firma i Frankrig som har serviceret automaten. Det er næppe producenten.

Kabinettet er interessant. Malet i en art-deco stil på en meget besynderlig facon, med guldstøv og hele molevitten. Dette siger dog muligvis også noget om hvem som har lavet automaten – eller i alt fald haft fingrene i den.

Det lugter af at den kunne være lavet af H. Derouin, er fransk firma som i først halvdel af 1900-tallet, ombyggede en række bl.a. tyske maskiner, samt malede disse om og solgte dem under nye navn. F.eks. denne Tura enarmede.

Bemærk i sær bemalingen på siden af automaten. Andre eksempler med Tura automater kendes også. Men de har også bygget/ombygget andre automater og brugt samme maling teknik: Brun og guld. (Billedet stamer fra Retro-jackpot.fr)

Det kunne f.eks. sagtens være en Die Bunte Kaskade fra Santelmann & Priess, som du har bygget om eller kopieret. Men det er svært at sige noget om med sikkerhed (med den begrænsede mængde research som vi har kunne udføre).

Noget af det mest bizzare ved denne automat er dog mekanikken indeni. Da vi fik automaten fulgte denne “tommygun” af en møntfordeler med til maskinen.

En virkelig mystisk anordning. Utrolig velbygget, tung og lækker i dens udformning – med hvad der det?

Efter at have lagt hoved lidt i blød og foretaget en række småreparationer til den, fandt vi ud af at det faktisk er en mønthåndterings-mekanisme. Man fylder røret om med 25 centimer spillemærker. Når spilleren så putter rigtige penge i automaten, bliver disse konverteret til spillemønter / poletter inden den rammer spillepladen. På den måde sikrer man sig at alt profitten går i lommen på teltholder – og at den som spille kun kan få udbetalt spillemærker, som de så reelt kun kan bruge til at spille videre for. En meget omfattende mekanisme for at løse dette ene formål. Her ses den i demonstration.

Den fungerer i øvrigt som et urværk der skal trækkes op. En meget mystisk ting.