Maskinerne i samlingen skal jo også vedligeholdes. Ting bliver slidt, går til, brænder af o.l. Det er faktisk netop sidstnævnte som skete med den ene “hjørnespiller” på vores Tura Liga fodboldspil.

En af spolerne i vores fodboldspil med tilhørende kontakt og kicker havde fået sat sig fast. Spolen stod med spænding på i 20 min (efter vi have spillet en omgang) hvilket medførte at en umiskendelig lugt af brændt elektronik bredte sig i lokalet. Vi fik hurtig slukket for spillet – men ak, for sent. Når der bliver futtet ca 20 watt i spolen (i så lang tid) bliver den temmelig varm > 200 grader. Og det kunne den ikke tåle. Spolen skal have en modstand på ca- 20 Ohm men den var blevet 2 Ohm, idet vindingerne på den lakisolerende tråd var smeltet sammen. Sikringen i strømforsyningen på 4A sprang da også efterfølgende. Så helt galt kan det ikke gå…

Spolen måtte laves

Ud med spolen og afmontering af kontakt og så af med den gamle kobbertråd. Den havde brændt lidt af spoleformen i stykker også men ikke nok til at den ikke kunne genbruges.

På med ny tråd

80 meter tråd på 0,3 mm giver ca 20 Ohm og det blev påviklet ved hjælp af en boremaskine.

Når man gennem tid giver en sådan spole med jernkerne den effekt der er nødvendig til den funktion den har, bliver jernkernen magnetisk hvilket fik den til at være trukket i så lang tid at spolen brændte af. Den skulle så lige afmagtiseres med en spole til formålet – tilsluttet 230V AC.

For at undgå den slags kedelige nedbrud fremover, blev isat en termostat der slår fra ved 60 grader, monteret lige op af spolen.

Det hvide “snask” er kølerpasta

Her afprøves så det hele efter samling af enheden.

I med enheden i spillet og med lidt genoptræning kunne han atter udføre et velanrettet vrist-spark og sætte målvogteren i den anden ende på prøve.

Ja, han ser måske stadig ikke særlig glad ud – men har er helt sikkert klar til kamp!