Vi er godt igang med at sætte spille-mekanismen i stand. Der er flere større delelementer som trænger til en ordenlig tur.

Vi startede med at afmontere valserne, således at valsebåndende ikke tager skade. Mekanikken skal igennem en hård behandling. Valserne får den sædvanlige tur. Messingstængerne som går på tværs, skal være helt glatte og rene, med en meget tynd fin olie (i meget begrænset mængde).

Vi pensler dernæst resten af mekanikken i rense-petrolium, således at indgroet olie og fedt bliver opløst. Lad det stå og trække en times tid og kom godt ind i hjørner og kroge.

Tør efter med en klud.

Det er dog kun for at tage det værste. Man kommer aldrig helt ind i krogene, så det må gøres efterhånden som automaten skilles yderligere ad. Når dette sker, vil man typisk opleve “sort slam” i mange af samlingerne.

Så der er ingen veje uden om. Alt skal stadig skilles ad og renses. En indledende rengøring med rense-petrolium gør det blot nemmere. Som det tydeligt fremgår her, kan man stadig se snavs og skidt når man kommer dybere ind i det mekaniske.

Det skal selvfølgelige rengøres ordenligt.

Når man er helt i bund med rengøringen, skal man sørge for at udsatte jern-dele får et meget tyndt lag olie. Petrolium affedter metallet, så hvis det ikke får et efterfølgende “beskyttende” lag, vil det ruste.

Dernæst er det blot igang med at gøre alle delene klar – og genmontere dem i maskinen. Her er f.eks. urværket, efter vi har renset det.

En anden af de vigtigste ting er “de vertikale arme”. Det er dem som måler på valseskiverne, om hvorvidt der skal udbetales eller ej. Såfremt der skal udbetales trykker disse arme, på de horisontale arme, i bunden af mekanismen, som så flytter sig og dermed tillader at udbetalingsslidesne hopper tilbage og udbetaler nogle mønter.

Som tidligere var disse arme helt skæve, hvilket gjorde dem urokkelige. Her er de taget ud af maskinen.

Og herunder ses det efter at de har været under behandling.

Så er de klar til at blive genmonteret. Inden da, skal maskinens udbetalings-slides også ordnes. Herunder ses slides før og efter restaureringen.

 

Nu skulle de gerne køre ordenligt. …Og det har jo heller ikke gjort den grimmere.

Så er både slides og de vertikale arme ordnet og monteret i automaten. Når går det stille og roligt i den rigtig retning.

Med et par andre dele på plads, havde vi igen en mekanisme som kunne køre.