Det gamle Mills værk kunne knapt nok køre rundt og havde nogle lidt alternative løsninger, som f.eks. dette møntrør (overløbsrøret manglede endvidere).

Mills-FOK_mech-before_21

Vi besluttede os for at starte med værket. Det var et relativt mindre projekt som man kunne go og sysle med. Endvidere lugtede det fælt som kun gammel 80 år gammel olie, med røg og snavs i, kan. Så det måtte en tur i petrolium. Inden da skulle valser, møntindkast, slides og urværket, samt et par andre småting dog afmonteres. Disse skulle også renses, men det blev gjort særskilt. Tip: Hvis du skal rense noget af i petrolium, så brug lampeolie i stedet – det koster en tredjedel og består af….ja….petrolium.

Vi fjernede også det horizontale arme, da de var lidt groet sammen og med de klassiske “lad os lige stramme fjedren” fjedre.

Mills-FOK_mech-before_11

Og så skulle møntindkastet naturligvis have en tur.

Mills-FOK_mech-before_7

Urværk havde slidte lejer men det klares med stålfolie 0,03mm som tilpasses og indlægges i lejer så det meste af sluppet forsvinder. Ikke optimalt måske – nye lejer havde været det bedste – men en Quick-and-dirty løsning, så holder fint. Ur-propellen (en såkald “govenor”) var blevet for lille, således at en passende spilletid inden tromler standser var meget kort. Løsningen er at montere 2 små lodder på propellen for og dermed at sinke omdrejningerne og som bonus effekt betyder det at den bliver bedre afbalanceret, så rystelser og yderligere lejeslidtage undgåes. Alt i alt er denne jo ikke fabriksny, så den har sine små unikke detaljer og justeringer.

Efter et par aftener og en lørdag, var det hele more-or-less klar til at blive samlet.

Før og efter:

Mills-FOK_mech-before_18Mills-FOK_mech-restored_6

Nye hjemmetrillede fjedre til lodrette og vandrette arme måtte der til.

Mønthåndteringen havde også fået en tur. Der manglende en kicker til møntrøret. Denne blev fremstillet i 3mm messing (billede 2 herunder). Ligeledes overløbsrøret som manglede blevet fabrikeret af fransk messing og tillige et nyt massive møntrør, i stedet for det sammenlodede pjat som sad i.

Mills-FOK_mech-restored_7 Mills-FOK_mech-restored_9 Mills-FOK_mech-restored_8

That is all. Flot og velkørende står det nu. Med det sjove originale metal-valsebånd.

Mills-FOK_mech-restored_5Mills-FOK_mech-restored_4Mills-FOK_mech-restored_3