Jeg ville faktisk ikke skrive endnu et indlæg om en automatlås. De er næsten alle sammen ens, så det er ikke mere spændende end som så.

Låsen i Bajazzo automaten viste sig dog at være en smule anderledes – så jeg besluttede alligevel lige at skrive 2 linjer om denne med tilhørende billeder. Lad os starte med førbilledet…. (et noget trist syn).

Bajazzo_disassembly (8)

Åbner man (og renser) den, ser den således ud.

IMAG3268

For at åbne låsen, som var nittet sammen, måtte nitterne skæres over [#1]. Der vil derfor skulle laves gevind i stedet – hvilket også er en bedre løsning, da man ellers andre vil kunne åbne den igen.

Endvidere manglede palen som skulle gå ind i nøglen [#2], hvilket ville have gjort det svært at finde en passende nøgle.

bajazzo låsetøj i detaljer

Låsen er mekanisk meget simpel. Faktisk troede jeg, efter jeg åbnede den, at der manglede nogle låseplader. Med kun 1 låseplade [#4], som bliver holdt nede af en fjedder (manger på billedet, men position angivet som #5) er kombinationen nemligt meget simpel. Men da den har været nittet sammen, har den åbenbart altid været sådan.

Den fungerer ved at en stor bladfjeder i bunden [#3] holder låsepladen fastspændt i midten [#4]. Låsepladen skubber så til bladfjederen, som så giver sig, hvis en passende nøgle drejes rundt. I kombination med låsepladen og selve låsebolten er der altså kun behov for at simpel nøgle med 2 tænder.

IMAG3407

Og her atter monteret i kabinettet. Et lidt andet syn…

Bajazzo automat - låsetøj