Med de sidste små detaljer på plads, er kromoskopet nu klar til at blive vist frem. Det ser både pænt ud og fungerer som det skal.

Det er svært at filme en demonstration, da det jo i sagens natur ikke kan lade sig gøre at gengive stereoskopi med et amindeligt 2D kamera – men har er gjort et forsøg alligevel. Så må man tænke sig til resten.

Smuk automat i alt fald. Nu funktionel med indtakt glas-skilt, korrekt møntindkast, bærehåndtag og deko – og vigtigst af alt: Lys.

Hvor stammer automaten fra?

Godt spørgsmål. Automaten er fra omkring slut-1800-tallet og er dermed en af de ældre automaten som vi har haft igennem værkstedet. Men et er svært at sætte et navn på. Der er mange som på det tidspunkt producerede næsten ens automater og ledetrådene peger i forskellige retninger – bl.a. fordi de samme automater har haft forskellige navne. Det danske navn “Kromoskop” er derfor næppe det navn den har haft fra fabrikkens side – men blot et navn som er blevet givet til den ved lancering på det danske marked.

Polyphon Musikwerke i Leipzig producerede i 1895 et såkaldt “Kalloskop”. Andre kilder finder dog denne helt tilbage fra 1888 og mener at det var en C. Bach.

L.V. Automatic Company Ltd. producerede i 1898 “The Autocosmoscope”, mens andre skriver at det faktisk var Haydon & Urry Ltd. som lavede denne automat – hvor årstallet 1896 bl.a. er nævnt. Andre igen mener at den blev lavet af The Rose Polyphon Co. omkring år 1900.

Hvad om end det er, synes det sikker at flere forskellige firmaer har lavet en automat som ligner denne. Hvem som kom først og præcist hvem som har lavet vores, eller hvornår – forbliver indtil videre et mysterie.