Endnu engang har en Beromat klokke fundet vej til vores værksted. Der er – som næsten altid med den slags maskiner – tale om et rigtigt Projekt, med stort “P”. Det er utroligt hvordan disse Wulff maskiner altid ligner noget katten har slæbt hjem. Total hærgede, med fejl og ødelagte dele. Det er selvfølgelig godt for os, da vi jo synes at det er istandsættelsen som er den sjove del. Men man bliver alligevel lidt forundret over hvordan folk bare aktivt har arbejdet på at gøre maskinen grimmere og grimmere i årtier (bl.a. med stjernetegn. Det giver jo ikke engang mening rent spillemæssigt – *suk*).

Maskinen blev reelt indkøbt lidt med henblik på at have nogle reservedele liggende. Den mangler nemlig et par småting – samt hele bagsiden. Men måske er der nok af maskinen til at vi synes vi vil sætte den istand. For selvfølgelig kan det lade sig gøre – det er bare et spørgsmål om hvor meget krudt og timer man finder rimeligt at bruge.

Beromater fåes i lidt forskellige versioner. Helt overordnet findes der 2 versioner. Beromat “B” og Beromat Klokke. Denne er af sidstnævnte type, da den har to klokker på fronten. (Beromat “B” har til skilte med “B” på i stedet – Ja, det er ikke særligt kompliceret). Derudover findes de yderligere i nogle undervarianter. Der findes versioner med frugt-symboler, eller med tal. Typisk har Beromat klokke frugt symboler (som den eneste Wulff automat) og Beromat “B” har, som man kender det fra bl.a. en Novomat, tal symboler på valserne. Endvidere findes der 2 forskellige ramme-versioner. Den ene har en messingliste hele vejen rundt i kanten. Den anden, som med den aktuelle maskine, har en metalanordning i hver side med et greb på.

Personligt synes jeg denne er den pæneste version. Med klokker og greb. Så mangler den bare frugtsymboler for at være  optimal.

Som det ses er maskinen her temmelig lådden. Vi fik den fra et loftrum på Vesterbro – men man skulle tro at den havde stået i en lade igennem årtier.

Delene er ellers pæne og tørre. Der er et par arme som er knækket – men det tyder mest på vold. Der er ingen tegn på zink-pest.

Ja. Og så har en eller anden tidligere ejer, fået en, før set idé, med en for automaten disrespektfuld plastiklaminering i en træstrukturvariant.

Ikke nok med at det rent håndværksmæssige er skidt udført, så er det muligvis også verdens dårligste idé at tage et møbel i træ med patina og beklæde det med plastisktræ. Det kommer aldrig til at blive godt. I bedste fald kommer den til at se nylamimeret ud på afstand og kikset ud tæt på. Ingen af disse kendetegn er særligt eftertragtede i min bog.

De er ellers super fede disse Beromat maskiner, når de er tip-top restaurerede og kørende.

Tiden må vise hvad vi ender med at bruge den til. Indtil videre er den blot sat til side.