Så skulle beromaten samles, hvilket altid er et højdepunkt i ethvert restaureringsforløbet. Tidspunktet hvor alle delene (more or less) er klargjort og man kan se resultatet af de mange timers arbejde i form af en færdig automat.

Først skulle fronten dog lige ha’ en gang lak. Vi er erfaret at den lak vi benytter har det bedst i afkølet tilstand, på en kold overflade. Den flyder simpelthen bedre sammen og giver en bedre finish. Derfor ligger vi lakken i fryseren eller køleskabet i en periode (ikke for længe, så klumper den). Herefter smørres den på. Vi bruger en svamp – så slipper man for  striber  og for eventuelle penselhår.

Efter en kortere tørretid (30 min.) kan vi montere delene indvendigt. Først skal der dog lige laves huller til boltene. Dette gøres fra indersiden med en syl eller som her, en spids fil. Derefter kan man med fordel bruge filen til at slibe hullerne fine og runde.

Så var det ellers bare at montere delelementerne.

På ydersiden startede vi fra toppen. Klokkerne kom på først.

Herefter skjoldet omkring møntindkastet. Nu begynder det at ligne noget.

Værd at bemærke er at vi faktisk, i denne omgang, ikke har gjort andet ved skjoldene end at rengøre dem. De var ret snavsede at  og havde lak og malingrester siddende. Vi har dog valgt at beholde dem “slidte” – dels fordi at standen var hæderlig, men også fordi at det skabe en god kontrast til de nyfinerede kasse. Det skal jo ikke se ud som om at automaten blev lavet i går.

Den eneste ting på fronten som fik en større tur, var møntskålen. Den var dækket af et tykt lag guldmaling og inden under var formessingen pletvis væk. Så vi valgte at fjerne malingen med Nitromors og derfor rense den med kautisk soda, hvilket også tager resterne af formessingen. Resultatet bliver et sjovt kalkhvidt råt udseende.

Som så nemt kan poleres op med olie, ståluld og knofedt.

Til sidst var det blot at montere nogle beslag, således at fronten og bagbeklædningen kunne hænge sammen. Da bagbeklædningen ikke var original – og vi derfor ikke havde de originale beslag, måtte vi i skufferne efter nogle tidssvarende erstatninger. Vi kunne jo ikke se godt bruge de gamle beslag…

Beromat-initial-10

Igen: *suk*

Så vi fandt nogle gamle messingbeslag frem.

Og skar lidt af fineren, således at de blev indfalset i kassen, ligesom de oprindeligt ville have været. Herefter 3 små messingskruer til at holde hver beslag på plads. Det skal nok blive godt.

Nu mangler vi blot bagbeklædningen. Den er fineret, men mangler lidt bejdse og nogle lag lak. Herefter skal der også udfræset til fer/not, samt monteres låsetøj. Det kigger vi på næste gang, hvorefter automaten så også bør stå helt færdig.